Собствениците на клубовете от Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) гласуваха единодушно в подкрепа на продажбата на Вашингтон Къмандърс на Джош Харис, съобщава nfl.com. 64-годишният инвеститор и неговите партньори ще поемат контрол над франчайза от Дан и Таня Снайдер срещу рекордните в историята на спорта 6.05 милиарда щатски долара.

Харис, който има дялове в баскетболния Филаделфия 76ърс, хокейния Ню Джърси Девилс и английския футболен клуб Кристъл Палас, се споразумя със семейство Снайдер на 12 май. 

Рекорда за продажба на франйчайз от НФЛ доскоро държеше Денвър Бронкос, който премина под контрола на Роб Уолтън през 2022 срещу 4.650 милиарда долара. Втората най-скъпа спортна сделка в историята е за английския футболен клуб Челси, чиито акции бяха закупени от Тед Бьоли за 5.3 милиарда през същата година.

"Поздравления на Джош Харис и водената от него инвестиционна група. Джош ще бъде великолепно попълнение към НФЛ. Той има впечатляващо досие в сферата на бизнеса и спорта, а водената от него група е със здрави връзки с Вашингтон. Приветстваме ги като добре дошли в НФЛ", пише комисионерът на шампионата по американски футбол Роджър Гудел в официално изявление.

"Срещнах се с Джош преди няколко години, малко. През последните месеци обаче имах възможността да го опозная по-добре и с това затвърдих впечатлението си, че неговата цел е да печели и да създаде франчайз, с който хората се гордеят. Той иска Вашингтон да има положително влияние върху обществото".

Харис заяви по време на пресконференция в четвъртък, че е бил привърженик на Вашингтон през целия си живот и че се радва, че вече е собственик на отбора.

"За мен обаче вече не е достатъчно да бъда фен. Целта ми е да бъда успешен собственик и да печеля титли. Вашингтон трябва да има положително влияние върху обграждащата го общност и да предложи на феновете вълнуващи преживявания, каквито имах аз като дете", добави той.

"Посланието ми към отбора и феновете е, че във Вашингтон започва нова ера. Време е за работа".

Сделката между Харис и Снайдер от месец май трябваше да премине през задължително гласуване в групата от собственици и да събере поне 24 от 32 вота в подкрепа. Одобрението бе на практика сигурно, тъй като към Снайдер се водят разследвания за сексуален тормоз, неетично поведение на работното място, финансови злоупотреби и други. Освен всичко това, бизнесменът така и не направи Вашингтон водещ франчайз за почти четвърт век. В 24-те години под негово управление Къмандърс, до скоро известни като Редскинс, имат баланс 164-220-2 (победи-загуби-равни) и само шест участия в плейофите. 

За последно Вашингтон прескочи редовния сезон през 2020. Отборът обаче продължава да няма плейофна победа от 2005 насам, когато преодоля уайлдкард кръга срещу Тампа Бей Бъканиърс и отпадна в дивизионния рунд срещу Сиатъл Сийхоукс.

Дюрант изяви желание да закупи част от акциите на отбора по американски футбол Вашингтон Къмандърс

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS