Въвеждането на VAR в България напредва – първи тестове в реални мачове

Веско Вълчев Веско Вълчев

Въвеждането на VAR системата в България напредва с пълна сила. В четвъртък започва официален турнир с юношески отбори, в който родните рефери официално ще се сблъскат с VAR системата в реална обстановка. Именно това е заключителният тест за съдиите, които трябва да свирят по 2 мача като главни рефери и още на 2 двубоя да бъдат асистент VAR съдии.

Турнирът ще се проведе на базата на БФС в Бояна и в него ще се включат отбори от U17 и U19. Надпреварата е състезателна и ще бъде полезна както за юношеските формации, така и за съдиите.

Като част от турнира ще се проведат и няколко мача на женски тимове, тъй като освен мъжете пред обучение за VAR арбитри ще минат и две дами – Християна Гутева и Павлета Рашкова.

Очаква се в началото на март месец клубовете да представят и промените по стадионите, които са нужни, за да отговорят те на изискванията за VAR системата, която по програма трябва да стартира с плейофните мачове на първата шестица.

Един от големите началници на проекта ВАР във ФИФА Майк ван дер Руст пристига в петък в България, за да инспектира как върви работата по въвеждането на технологиите в еfbet Лига. Ван дер Руст ще остане четири дни- от петък до понеделник, за да види как работи системата в тренировъчни условия в България.

Въпросният служител на световната централа най-напред беше ръководител на проекта ВАР в Нидерландския футболен съюз, а от месец март 2019-а година премина към ФИФА и и там отговаря за всичко, което е свързано със съдиите за видео-асистенция.

В семинара, който стартира в Националната футболна база Бояна, ще вземат участие 18 главни съдии и 18 асистенти. С тях са и двете международни реферки сред дамите Християна Гутева и Павлета Рашкова. Всички те ще бъдат и на терена, и в кабинката на ВАР. На самия пулт могат да бъдат двама главни съдии, както и главен и помощник, но не и двама асистенти.

Съдиите ще тренират в контролни мачове на юношеските отбори от Елитните групи, които днес бяха събрани за инструктаж. Става дума за отбори до 19 и до 17 години, върху които ще бъде тествана системата Hawk-Eye за първи път. Минитурнирите на юношеските отбори с обучаваща цел ще продължат 10 дни- от 18-и до 28-и февруари.

Единствено не присъстват на инструктажа Георги Кабаков и Станислав Тодоров. Кабаков е преминал вече обучението във ФИФА като съдия от категория 1 за промоция в Елит, а Тодоров е близо до навършване на пределната възраст за международен рефер. Той ще бъде обучен как да работи с колеги от стаичката, но самият той няма да бъде поставян на монитора в пулта.

Последната среща на Ван дер Руст с българските съдийски шефове е била през есента, но онлайн. Тогава той е направил обучение с онлайн-лекция на съдийските наблюдатели, а също така и инкструкторите в България: Радан Мирянов, мениджърът по въвеждането Петър Петров, Веселин Мишев, Николай Йорданов, Иван Вълчев, Милко Николов.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още