Въвеждат показването на жълт картон при изплюване на терена

Председателят на медицинската комисия към ФИФА предлага футболистите да получават жълт картон, ако се изплюят на терена. Причината е, че плюнката може да спомогне за разпространението на COVID-19.

Възобновяването на футбола е все по-близо, а Мишел Д'ог смята предупреждава футболистите, че трябва да променят навиците си, така че да защитят здравето на съотборниците и съперници си.

„Плюенето е обичайна практика във футбола, но тя не е хигиенична“, споделя пред The Telegraph Д‘ог.

„Когато футболът бъде възобновен трябва да избягваме максимално тази практика. Въпросът е дали ще е възможно. Може би трябва да бъде показван жълт картон. Нехигиенично е и е добър вариант за разпространение на вируса. Затова трябва да сме много внимателни преди да подновим футбола. Не съм песимист, по-скоро съм скептичен на моменти“, добавя Д‘ог.

Здавни експерти потвърждават, че инфектиран футболист може да предаде заразата по този начин. Не трябва да се забравя, че понякога човек не проявява никакви симптоми на COVID-19, въпреки че е вирусоносител.

Д-р Ян Брийли, вирусолог в Кеймбриджки университет, допълва теорията на Мишел Д‘ог: „Без значение дали човек проявява симптоми или не, вирусът е в неговото гърло и може да бъде изхвърлен в околната среда чрез плюене. Футболистите може би ще трябва да измислят нови начини за отпразнуване на гол, така че да не са в близко разстояние един от друг. Не са добра идея също ръкостисканията преди мач, прегръдките и размяната на фланелки след прозвучаването на последния съдийски сигнал“.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още