За голяма част от населението, шофирането е ежедневие. Много от шофьорите обаче, не са съвсем сигурни какви са частите, съставящи конструкцията на автомобила им. Освен общоизвестните двигател, спирачки и гуми, автомобира ви съдържа още много компоненти, които са важни за правилното му функциониране и за цялостното му представяне на пътя.

Една от тези важни части се нарича носач. Носачите са едни от основните елементи в окачването на автомобила и се грижат за стабилността и удобството при пътуване. Те свързват колелата с рамата на автомобила и правят така, че той да се движи гладко и да преминава безпроблемно през неравности на пътя. Повреден, или износен носач ще доведе до нестабилност при шофиране и дори до риск от сериозни аварии.

В следващите редове ще разгледаме важността на носачите и на други, малко известни, но важни части от автомобилното устройство.

Носачи

Носачите са основна част от окачването на автомобила. Те са връзката между колелата и тялото на машината. Сигурността и стабилността при остри завои, или неравности на пътя се дължат на носачите.

Носачите отговарят също за поддържане на правилния ъгъл на колелата на пътя. Това помага за равномерното износване на гумите и за безопасното управление на автомобила. 

Ако носачите ви са повредени, или износени, ще усещате вибрация в долната част на автомобила при шофиране, управлението ще бъде нестабилно и в повечето случаи ще чувате шум при движение, идващ откъм гумите. Ако установите, че имате повреден носач, в сайта на Нас Ауто ще откриете голямо разнообразие от автомобилни части, сред които и носачи.

Амортисьори

Амортисьорите са друга важна част от окачването на автомобила. Тяхната роля е да поемат и омекотяват ударите и вибрациите по време на пътуване. Благодарение на амортисьорите не усещате и не чувате ефекта при преминаване на автомобила през неравност на пътя, или дупка например.

Ако амортисьорите ви са повредени, или износени, ще усещате колебания на автомобила при шофиране, спирачния път ще се удължи и стабилността ви при завои ще е значително намалена. В сайта на Нас Ауто ще откриете висококачествени амортисьори на достъпни цени, които ще ви осигурят сигурно и комфортно пътуване.

Въздушен филтър

Освен в окачването, има важни компоненти и в системата на двигателя. Един от тези компоненти е въздушния филтър. Той пречиства въздуха, преди да го допусне в горивната камера. Колкото по-чист е въздуха влизащ в камерата, толкова по-ефективно изгаря горивото. 

Въздушния филтър улавя прах, мръсотия и други частици, които ако проникнат в двигателя могат да го повредят и да причинят сериозни цялостни щети на автомобила. Важно е редовно да подменяте въздушния си филтър за да подобрите производителността на двигателя си, да намалите разхода на гориво и да удължите живота на двигателя си.

В Нас Ауто ще откриете въздушни филтри на достъпни цени, които ще ви осигурят спокойствие, че двигателя ви използва горивото максимално добре и работи оптимално.

Свещи

Продължаваме с важните елементи в двигателната система. Свещите са може би най-важният компонент за правилната работа на двигателя. Те помагат за запалването на горивната смес във вътрешността на двигателя, като създават искрата, която предизвиква изгарянето и.

Когато свещите са замърсени, или имат нужда от смяна, се наблюдават проблеми при стартиране на двигателя, чести изключвания  при шофиране и увеличен разход на гориво. Редовната им смяна е важна, за да сте сигурни, че двигателя ви работи оптимално и за да си осигурите икономия на гориво.

В сайта на Нас Ауто ще откриете висококачествени свещи, подходящи за автомобила ви, които ще удължат живота на двигателя ви и ще ви осигурят сигурно и безпроблемно шофиране.

Спирачни накладки

Спирачната система е последната, но не по важност, система на автомобила, на която ще се спрем в този текст. Един от най-важните елементи в нея са спирачните накладки. Те са частта, която гарантира спирането на автомобила ви при натискане на спирачките. 

Изключително важни са за безопасността ви при шофиране, понеже позволяват бързо и ефективно намаляване на скоростта, или рязко спиране, когато това е нужно. Износените спирачни накладки удължават спирачния път, правят спирането по-трудно и продължително и представляват реална опасност на пътя.

Редовната проверка на спирачните накладки и подмяната им при нужда са важни за да си гарантиране безопасно и безаварийно пътуване.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS