Важно! VAR чука на вратата – какво трябва да знаем

Веско Вълчев Веско Вълчев

Седмицата започваща на 3 май ще е първата, в която VAR системата ще дебютира в България в мачовете от вътрешното първенство. Реално това ще се случи след 17 дни, а в следващите десетина дни и последните няколко стадиона в елита ще трябва да получат сертификат, че отговарят на изискванията за инсталиране на VAR системата.

По-важното в момента е футболистите, треньорите, а и футболните фенове да са наясно какво ще може да разглежда VAR системата и в какви ситуации няма да може да се намесва. Почти всички клубове в България вече бяха запознати от Съдийската комисия със спецификата на системата, което целеше футболистите и треньорите да са наясно какво да очакват.

Първоначално системата ще тръгне в първата шестица от плейофната фаза, а следващия сезон ще обхване и цялото първенство.

Принцип на системата

VAR системата в България няма да бъде централизирана (в една стая в София), а на всеки стадион ще се разполага специален ван. В него място ще намерят техническите лица и двама рефери, които ще преглеждат ситуациите.

В какви ситуации ще се намесва системата?

Четири са основните ситуации, в които VAR системата ще се намесва автоматично. Тя ще разглежда:

1. Редовността на всеки един гол
2. Всяка една ситуация, при която е възможно да се отсъди дузпа
3. Всяка една ситуация на пропуснат или показан червен картон
4. Ситуация при объркана самоличност (когато реферът покаже картон на грешен човек)

Ако проверката не установи явна грешка на главния съдия или пропуснат инцидент VAR не се намесва и играта продължава.

Принципът на VAR системата е да поправя явни грешки от съдийско естество.

Ако играта продължи след инцидент, на който по-късно е направен преглед от VAR системата, всички дисциплинарни санкции (жълт и червен картон), които са показани преди да е разгледан инцидента остават, дори първоначалното решение да е променено. Отпадат само картоните дадени за спиране на обещаваща атака или предотвратяване на очевидна възможност за отбелязване на гол.

Пример: Ако има ситуация за дузпа в наказателното поле, обаче играта продължи, стане контраатака и футболист задържи съперник за фланелката, а в последствие се отсъди дузпа – жълтия картон за задържане на фланелката отпада, но ако е извършил грубо нарушение картонът остава.

VAR ще следи движението на вратаря и полевите футболисти при изпълнение на дузпа. Ако при контакта на нападателя с топката вратарят е докоснал голлинията дори само с единия си крак то ситуацията е редовна.

Къде НЕ СЕ намесва системата?

1. Втори жълт картон – системата се намесва и VAR съдиите реагират само при положение, че главният съдия пропусне да покаже явен директен червен картон на даден футболист. VAR арбитрите обаче не се намесват, ако има нарушение за жълт картон дори той да е втори за играча.

2. Объркани тъч, корнер или фаул преди гол – дори да бъде отбелязан гол след тъч, корнер или пряк свободен удар, които са били отсъдени неправилно. С една дума, ако главния съдия е отсъдил корнер вместо аут то VAR системата няма да се намеси, независимо дали след изпълнението на ъгловия удар падне гол.

3. Неправилно подновяване на играта – VAR арбитрите не се намесват при неправилно подновяване на играта, освен ако има грешно прилагане на правилата на играта, които биха довели до преиграване на срещата.

Други важни моменти!

1. Страничните съдии са инструктирани да не бързат с вдигане флага за засада при тънки ситуации и те се доиграват, а след това се разгледа от VAR системата, ако падне гол.

2. Ако футболисти или треньори показват жестове за разглеждане на ситуация чрез VAR това води до жълт картон за тях.

3. Ако футболист или треньор се доближи до монитора, на който съдията разглежда дадена ситуация, то той ще получи жълт картон.

4. Главният съдия НЕ МОЖЕ да иска разглеждане на някоя ситуация от VAR реферите. Само VAR реферите индикират към главния съдия за евентуални проблеми

5. Цялата комуникация между съдиите на терена и тези във VAR вана се записва и може да бъде прегледана от Съдийската комисия и да се наложат санкции, ако тя е била извън протоколите.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още