Вдигането на тежести може да отпадне от олимпийската програма

dsport.bg

Международният олимпийски комитет (IOC) предупреди Федерацията по вдигане на тежести (IWF), че дисциплината може да бъде изключена от програмата за Париж 2024 заради продължаващите проблеми с допинга.

"Ако притесненията ни за този спорт не бъдат решени достатъчно бързо, изпълнителният комитет на МОК ще преразгледа мястото на вдигането на тежести за Париж и за следващите игри", заяви президентът на МОК Томас Бах на заседание на управата.

От МОК добавиха, че ситуацията "става наистина сериозна". От централата посочват най-вече колебливото финансиране и покриването на положителните допинг проби през последните години, разкрити от германската телевизия ARD през миналата година.

Репутацията на IWF пострада сериозно най-вече след повторните изследвания на допинг пробите от Олимпийските игри през 2008 и 2012. Те изкараха на бял свят над 50 положителни теста.

Около 1000 доброволци са се отказали от олимпиадата в последния месец

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още