Велик момент на спортсменство на Световното по лека атлетика (видео)

Емил Евтимов Емил Евтимов

Първият ден от Световното първенство по лека атлетика в Доха донесе велик момент на спортсменство, който със сигурност ще се помни дълго.

Той дойде в сериите на 5000 метра при мъжете и бе дело на Браима Сункар Дабо от Гвинея Бисау.

Африканецът не бе сред претендентите за място на финала, но направо нещо, с което ще бъде запомнен повече и от шампиона. Защото Дабо захвърли собственото си състезание, за да помогне на закъсалия по пистата Джонатан Бъсби от Аруба.

Три обиколки преди финала Бъсби вече се движеше едва-едва и изглеждаше пред припадане. Дабо обаче се притече на помощ, за да помогне на съперника си да завърши заедно с него. 

IAAF все пак дисквалифицира Бъсби, защото няма право на външна помощ, но това едва ли има толкова голямо значение, колкото жеста на Дабо.

В първия ден на шампионата имаше и добра новина от българска гледна точка - Мирела Демирева се класира на финал в скок височина.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук