Венгер готов да рискува със Световно първенство през 2 години

dsport.bg

Aрсен Венгер е готов да поеме риска да въведе провеждането на световни първенства на всеки две години. Бившият мениджър на Арсенал си навлече критики от света на футбола, след като предположи, че трябва да има по-малко паузи за националните отбори и повече световни първенства. Пред "BBC" французинът заяви твърдо, че настоящият календар не предлага „никаква яснота, простота или модерен начин за организиране на един сезон“.

„Мисля, че ако продължим така, ще се ударим в стената. Това, което е абсолютно вредно за играчите, е непрекъснатите пътувания и умора. Редуцирайки квалификационния период, вярвам, че клубовете ще имат полза от това, играчите ще имат полза от това“, сподели Венгер.

Той отхвърли притесненията от уронване престижа на Мондиала: „Световното първенство е толкова голямо събитие, че не смятам, че ще  му пострада престижа. Искаш да бъдеш най-добрият в света и искаш да бъдеш най-добрият в света всяка година. Не си чеша егото. Бях помолен да помогна с промяна на календара занапред, консултирам се с целия свят“.

„Уверен съм, но не знам силите, които са „за“ или „против“. Просто правя това предложение, защото смятам, че е добро за играта. Дълго време бях мениджър на Арсенал и винаги съм смятал, че разграничението между международните състезания и клубните турнири не е достатъчно добро. След предложението за световно първенство на всеки две години понякога има емоционална реакция. Не съм изненадан. Много хора, които бяха срещу предложението ми, промениха мнението си, след като го видяха.“

„Някои хора съдиха само на базата, че е на всеки две години и беше по-емоционално, защото „всички сме израснали в този цикъл“ и мога да разбера това. Но много реакции, които бяха негативни, се появиха, защото хората не бяха видели цялата концепция. Тази концепция, разбира се, Мондиал на всеки две години, има смисъл само ако бъде видяно цялото предложение и ако бъдат прегрупирани квалификациите“, каза още Арсен Венгер. 

Саутгейт е отворен към идеята за световни първенства на всеки две години, но има и притеснения

Чеферин заплаши с бойкот на Световното

ФИФА обсъжда революционни промени във футбола на национално ниво

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още