Весела Лечева възстановява диалога с федерациите, откри световното по борба

dsport.bg

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство.

Тя подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Друг приоритет е възстановяването на диалога със спортните федерации, който е бил прекъснат в последните месеци.

„Само след две години са Олимпийските игри в Париж и за мен като министър е важно да бъдат създадени добри условия на състезателите. Диалогът със спортните федерации е изключително важен“, подчерта Весела Лечева.

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034), като ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство.

„Не е важен само броят на медалите. По-важен е броят на спортуващите хора в България, на децата, които са заети в организирана форма на спорт. Физическата годност на населението е ключов национален въпрос“, е мнението на Весела Лечева.

Предстои да бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД.

Министър Весела Лечева подчерта, че БСТ е изключително важен за финансирането на българския спорт и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства.

„В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на БСТ, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, които са назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност“, коментира Весела Лечева.

Такъв анализ ще бъде направен и за НСБ, която управлява най-големите спортни обекти. Там също са констатирани проблемни теми.

„НСБ има сериозни проблеми по отношение на функционирането, свързани с безпрепятствен процес – тренировъчен и състезателен. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт“, каза Весела Лечева, припомняйки и провалено състезание от националния спортен календар.

Що се отнася до плановете за стадион „Българска армия“ министър Лечева беше категорична, че най-важната задача е да се запази държавният интерес, без да се пречи на развитието на спортните организации.

Лечева отговори и на въпрос за залата в Бургас, за чието довършване редовното правителство е отпуснало допълнителни 15 милиона лева. Тези пари не са част от бюджета на Министерството на младежта и спорта, уточни тя.

„Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се правят проекти, в които се наливат огромни средства без да се взима предвид тяхната ефективност и възможността за бъдещата им експлоатация и поддръжка“, констатира министърът.

Весела Лечева съобщи също така, че няма осигурени 50 милиона лева за спортния комплекс „Червено знаме“ в София, за който говореше нейният предшественик Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава.

„Няма да взема сама решението за съдбата на комплекса, а след консултации с широк кръг специалисти“, подчерта министърът.

Заместникът на Весела Лечева - Петър Бучков ще отговаря за младежките програми, като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година, което създава съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си. Младежките организации искат не само прозрачни процедури, но и достъпни правила, констатира Бучков.

Заместник-министър Петър Георгиев постави акцент върху олимпийската подготовка, като вече се водят разговори с федерациите не само за Париж 2024, но и за Лос Анжелис 2028. Също така се надява до месец да бъде пуснат единен регистър, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от изпълнението на политиката за електронно управление на страната.

По-късно през деня Весела Лечева откри Световното първенство по борба за юноши и девойки, на което столичната "Арена Армеец" е домакин. Приветствие от името на президента Румен Радев прочете съветникът по въпросите на младежта и спорта на държавния глава Георги Александров.

"Борбата е един от най-успешните и любими спортове у нас, със сериозни традиции и привърженици от различни поколения. Успехите на българските състезатели са повод за национална гордост, както и стимул за много деца да тръгнат по стъпките им. За България е голяма отговорност да е домакин на толкова престижно състезание две години преди Олимпийските игри в Париж“, каза в приветствието си министър Весела Лечева.

Министър Весела Лечева благодари на Международната федерация по борба за доверието да избере България и пожела успех на българската федерация, която беше представена от своя президент Христо Маринов.

Лечева разговаря с Педро Силва, който е член на Бюрото на Световната федерация, както и с Даулет Тюрлюканов, президент на Азиатската федерация и също като Лечева олимпийски медалист от Сеул'88 и Барселона'92.

Много от състезателите, които се борят на шампионата сега, са потенциални участници на Олимпийските игри в Париж след две години, прогнозира генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Шампионът Хебър пуска дублиращ отбор във Висшата лига

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още