Александър Везенков разказа за преживяното през последния сезон в НБА, за разликите в ежедневието в сравнение със сезоните му в Европа и за отношенията между играчи и треньори. Българският баскетболист е гост на конгреса на Борда на треньорите в Евролигата, който в момента се провежда в Атина, Гърция.

"В НБА с всички пътувания първият ми сезон беше луд. Просто се придвижваш от един хотел до друг, а оттам до залата и съоръженията. След това играеш с различен отбор и трябва да прочетеш доклада на скаутите. След това играеш и отново пътуваш. Много е трудно да запомниш всичко. На първо място, трябва да си много устойчив и издръжлив психически, а след това и физически", сподели Везенков.

"Треньорите трябва да са честни с играчите си и, разбира се, играчите трябва винаги да казват истината на своите треньори. Защото, ако отида при треньора и му кажа някои неща, а след това той ми каже нещо само за да ме накара да се почувствам по-добре, всичко ще се промени. Сега в отборите има много повече спорове и трябва да има желание ти да се учиш от треньора си, но и той да се учи от теб. Така че всичко има значение", добави българинът.

"Обичам играта. Затова ни плащат, защото искаме да играем повече. Всеки играч търси нещо. На нас, спортистите, ни е трудно. Дори да играете 40 минути и да загубите, ще отидете при треньора и ще му кажете: "Вижте, уморен съм, защо играх 40 минути? Така че виждате. Ние имаме проблеми през цялото време. Трябва да общуваме. Ние сме като малки деца. Трябва да се доверяваш на треньора си и той на теб и така се изгражда добър отбор", коментира Везенков.

"Независимо дали играеш много, или не, трябва да намериш баланса. Когато не играеш много, трябва да тренираш повече, трябва да разбереш как ще работиш. В НБА всичко е различно, от години всичко е много специфично. Тук, в Европа, трябва да правим движения, за да вървим напред и да помагаме в развитието на тези неща", допълни българинът.

Панатинайкос с мегаоферта за Александър Везенков

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS