Ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Николай Изов се срещна с българската баскетболна звезда Александър Везенков, студент в трети курс на НСА, за да го поздрави лично за невероятния успех в кариерата му – преминаването му в Сакраменто Кингс от Националната баскетболна асоциация (НБА).

27-годишният български национал стана част от световния баскетболен елит преди дни като по този начин се превърна във втория българин след Георги Глушков, играл в НБА. Като елитен спортист, в НСА „Васил Левски“ той се обучава в индивидуална форма, а негов тутор e доц. Мариана Борукова - преподавател към катедра „Баскетбол, волейбол, хандбал“.

„Благодаря, че ми отделихте от времето си в днешния ден. Аз съм част от Национална спортна академия и обучението ми тук е първата стъпка от моите бъдещи планове – да стана добър и успешен треньор след края на спортната ми кариера. Благодаря за вниманието към мен, и че днес всички вие сте тук“, обърна се Везенков към академичното ръководство, цитиран от официалния сайт на НСА nsa.bg.

Баскетболистът бе придружен от баща си, Сашо Везенков - бивш баскетболист и бивш изпълнителен директор и старши треньор на Лукойл Академик, възпитаник на НСА. С тях бе и треньорът Иван Коцев, който му помага в България, а понастоящем надгражда собствената си професионална квалификация с обучение в магистърската програма „Спорт за високи постижения“ в НСА.

Като дарение към сбирката на Академията от безценни спортни реликви, ректорът получи от Везенков екипа на Олимпиакос, с който той игра във финала на Евролигата, а също екипа му от националния отбор от Европейското първенство по баскетбол и маратонките от последния му мач с националния тим. Ценните вещи ще бъдат изложени в музейната експозиция на Образователния и олимпийски център, за да им се наслаждават всички посетители, обяви проф. Изов и пожела успех на Александър Везенков в предстоящия сезон.

„Още веднъж искам да подчертая ролята на семейството. Гордеем се с теб не по-малко от родителите ти затова, че те са възпитали такъв интелигентен, трудолюбив и възпитан човек и спортист. НБА е най-престижната световна професионална баскетболна лига и от името на всички тук ти пожелавам успех в нея!“, обърна се към талантливия състезател ректорът на НСА проф. Изов.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS