Висшата лига взе решение да промени правилника за връщане на топката към футболистите от страна на децата, които са край терена, съобщи английското издание „Daily Mail“.

Вече подавачите на топката няма да я дават директно а футболиста, а ще я оставят на специално място в близост до терена, откъдето играчът, който ще я вкарва в игра, да си я вземе.

За целта ще се използват специални конуси, на които ще се поставя топката. Те ще бъдат 14 на брой – по 5 по дължината на терена и по две зад вратите.

Мярката на Висшата лига цели да намали влиянието на децата, които подават топката, върху мачовете.

В момента доста често ставаме свидетели на това, как те нарочно бавят играта, като не подават експедитивно топката към футболистите. В други случаи пък бързото подаване на топката от страна на децата към играчите води до опасни контраатаки. Това се случи в един мач на Тотнъм под ръководството на Жозе Моуриньо вкара гол на Олимпиакос в Шампионската лига за успеха с 4:2, след като едно от децата край тъч линията хвърли топката бързо на футболист на „шпорите“, той я хвърли в терена и от последвалата контраатака падна гол.

Отсега нататък децата, подаващи топката, ще трябва да отиват зад рекламните табла край терена, след като оставят топката на определения конус.

Челси ще има нов президент от 2027 година

Преместиха мач от Висшата лига заради ремонт на железниците

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS