Висшата лига следи трансферите на играчи, които биха могли да се използват като вратичка в правилата за изразходване на средства, за да се увери, че те не нарушават разпоредбите за добросъвестно поведение на клубовете.

Евертън, Астън Вила и Челси, които са изправени пред натиск за спазване на Правилата за рентабилност и устойчивост за сезон 2023-24, са участвали в трансфери или разговори с цел покупка и продажба на играчи помежду си.

Висшата лига има правила, според които клубовете са длъжни да действат добросъвестно един към друг и към лигата. Ако трансферните суми се окажат силно завишени, за да се заобиколят правилата, това потенциално може да се разглежда като нарушение.

Халф на Ливърпул привлича сериозен интерес към себе си

В неделя Вила подписа договор с 21-годишния Люис Добин от Евертън, а мърсисайдският клуб привлече Тим Ирогбунам от бирмингамци в сделка на стойност 9 млн. паунда.

Също така се знае, че се водят разговори за продажбата на друг продукт на академията на Вила - 18-годишния полузащитник Омари Келиман, който се очаква да се присъедини към Челси, а в обратната посока ще премине нидерландският защитник Йън Маатсен за 37,5 млн. паунда.

Евертън е предложил на Нюкасъл Юнайтед своя нападател Доминик Калвърт-Люин и иска 19-годишното крило Янкуба Минтех.

Цялата трансферна сума от продажбата на играч, излязъл от академията, може да бъде незабавно осребрена като паричен приход, докато трансфермата сума, платена за даден футболист, може да бъде разпределена по време на целия срок на договора му.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS