Висшата лига води европейския футболен пазар

dsport.bg

Висшата лига се утвърди като лидер на европейския футболен пазар през сезон 2021/2022, според годишния финансов отчет на Deloitte, съобщава BBC. Общите приходи на английската Висша лига от £5,5 милиарда през сезон 2021/2022 са почти двойно повече от тези на испанската Ла Лига. Завръщането на зрителите на стадионите след пандемията от COVID-19 помогна за увеличаване на приходите с 10 процента в цяла Европа. Въпреки това 15-процентното увеличение на разходите за заплати в петте най-силни национални лиги в Европа (Англия, Испания, Франция, Германия и Италия) доведе до загуба на оперативна печалба, съобщава BBC.

“Основните цифри показват, че европейският футбол твърдо излезе от най-предизвикателния си период до момента. След премахването на ограниченията срещу COVID-19 търсенето от публиката доведе до рекордни приходи от мачове и реклами в цяла Европа”, каза Тим Бридж, водещ партньор в Sports Business Group на Deloitte.

Най-добрите клубове в Англия отчетоха 12-процентно увеличение на общите приходи през сезон 2021/22 до рекордните общо 6,4 милиарда евро (5,5 милиарда паунда). Приходите от мачове във Висшата лига възлизат на общо 763 милиона паунда спрямо 732 милиона паунда през сезон 2020/21, когато футболът се играеше в по-голямата си част при закрити врати. След пълното повторно отваряне на футболните стадиони през август 2021 г., средната посещаемост достигна най-високата си стойност за всички времена от 39 950 през сезона, което помогна да се надхвърлят нивата на приходи от преди пандемията от £684 милиона от сезон 2018/2019.

Deloitte смята, че търговските приходи на Висшата лига, които достигнаха нов връх от £1,7 милиарда, се дължат на възобновения апетит на зрителите към футбола след пандемията, пише "BBC". Въпреки че седем клуба от Висшата лига съобщават за намаляване на заплатите, общата сметка за заплати, която обхваща играчи и други членове на клуба, се е повишила с шест процента до 192 милиона паунда, нараствайки за втора поредна година. Увеличението на заплатите остава изпреварено от ръста на приходите, но с нарастване на оперативните разходи с £395 милиона, оперативната печалба на клубовете, която изключва средствата за трансфери на играчи, през сезон 2021/22 е с £1 милион по-малко спрямо предходната година, до £459 милиона.

В приходите на Ла Лига има увеличение от 11 процента, до 3,3 милиарда евро през сезон 2021/2022. Клубовете от най-високо ниво на Испания генерираха 409 милиона евро приходи от мачове, спрямо 353 милиона евро през сезон 2019/2020. Германската Бундеслига видя временно повторно въвеждане на мерките срещу COVID-19 по средата на сезона, но приходите от лигата нараснаха с пет процента до 3,1 милиарда евро. Междувременно клубовете от Лига 1 във Франция отбелязаха най-големия процентен ръст на общите приходи, с 26 процента, от 412 милиона евро до рекордните 2 милиарда евро, съобщава BBC.

Приходите на европейския футбол са нараснали със 7%

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ