Владислав Горанов за Левски: Не намирам механизъм държавата да кредитира или финансира професионалните футболни клубове

dsport.bg

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не намира механизъм държавата да кредитира или финансира професионалните футболни клубове.

„Аз не съм достатъчно добре запознат с последните развития около клуба Левски. Със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е един сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола са с доста високи заплати. Разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета“, коментира Горанов.

„Не случайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които бе формирало към различни длъжници. Не малка част бе към НАП“, добави той.

„Да кредитираме едно търговско дружество не знам до колко е съвместимо с правилата за държавните помощи и е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая на футболни клубове“, продължи финансовият министър.

„Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, а не като търговски дружества.“

„Не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове.“

"Много е лесно, когато си обвиняем, да обвиниш цялото общество", заяви Горанов в отговор на поисканата му оставка от Васил Божков.

"Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка, заяви Горанов. „Аз не нося вина затова, че негови служители заедно с членове на Комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Ако той е получил подобна консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава аз ще понеса своята отговорност“, допълни още министърът.

"Комисията по хазарт е единен независим орган", обясни той.

На въпрос какъв сигнал подготвя Божков срещу него, Владислав Горанов заяви, че няма никакви притеснения. „Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България. Среща с Пеевски съм  имал през 2010 година", каза още финансовият министър.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ