Владо Николов: Искаме нов президент на федерацията

Емил Евтимов Емил Евтимов

На специална пресконференция официално бе обявено създаването на инициативен комитет, който цели промяна в управлението на българския волейбол. На срещата с медиите Владо Николов, Сашо Попов, Илия Динков и Иван Сеферинов обявиха намеренията си за свикване на извънредно Общо събрание на федерацията, на което да бъде избран нов председател и да бъде сложен край на дългогодишното управление на Данчо Лазаров.

10 от водещите клубове у нас са част от  инициативния комитет като това са Левски, ЦСКА, Марица, Хебър, Виктория Волей, Добрич, Марек, Пирин Разлог, Славия и Черно море. Вече са събрани и нужните една трета от подписите на всички клубове, членове на федерацията и още следващата седмица те ще бъдат внесени във федерацията. Желаната дата за въпросното Общо събрание е 16 януари като представителите на опозицията ще присъстват и на редовното заседание на 20 декември, на което се счита, че се цели изхвърлянето от Управителния съвет на Любо Ганев. Именно Ганев е един от вариантите за нов председател като има още два такива. По устав на БФВ председателят трябва да бъде член на Управителния съвет, което съответно изключва Владо Николов и Сашо Попов от вариантите. Инициативният комитет обеща много промени в управлението на волейбола, но бяха изказани притеснения, че Данчо Лазаров ще направи всичко възможно, за да остане на власт.

Според Владо Николов вече има натиск върху малки клубове и различни обещания, за да бъде гласувано за Лазаров. Освен това според хората в инициативния комитет има около 30 мъртви клуба, които ще гласуват за досегашния председател.

"Създаваме инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание към федерацията на волейбол. Целта да се избере нов председател на управителния съвет и нови членове", започна Владо Николов.

"Смятаме, че времето, може и да сме малко закъснели, но е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището безконтролно на българския волейбол."

"Вярваме, че имаме нужда от една федерация, която се грижи за клубовете, подпомага реално и адекватно всички работещи клубове и федерация, която да насочи усилията си към детско-юношеския спорт, към подрастващите."

"Виждате резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото. Не на последно място вярваме, че имаме нужда от една федерация, която да бъде коректен партньор към всички, с които е ангажирана - клубове, национални отбори и фенове."

"Този инициативен комитет или поне идеята за неговото сформиране не е от вчера", допълни представителят на Марица Илия Динков. "Дали ще има нов председател на Управителния съвет или нови членове, не бих бил толквоа категоричен. По-важното е, че инициативният комитет е създаден от 10 от водещите клубове в страната. Левски, ЦСКА, Марица, Хебър, Виктория Волей, Добрич, Марек, Пирин Разлог, Славия и Черно море."

Като представител на ЦСКА пък бе Сашо Попов, който заяви, че е крайно време за промяна в родния волейбол. 
 "За мен е радост, че сме в такъв формат, по-добре късно, отколкото никога. Знаете позицията на ЦСКА през годините, заедно с позицията на Марек е била непреклонна."

"Представете си докъде сме стигнали при положение, че сме се събрали толкова много клубове сега. Както каза Владо, времето настъпи. В момента федерацията работи по начина, по който е работила в последните години."

"Представители на федерацията са тръгнали по България, изнудват. Не са разбрали, че тези действия са отминали. Звънят ми малките клубове, които казват, че има рекет."

"Опитваме да бъдем позитивни, ще кажем някои опорни точки, към които сме се обединили. Които са добре за целия волейбол."

"Ако успеем да инициираме извънредно общо събрание, декларираме, че няма да бъдем реваншистки настроение. Тези, които не са до нас, няма да са врагове, за разлика от политиката на Данчо Лазаров. Никой не трябва да има притеснения затова."

"Преди няколко години при подобна организация имаше далеч по-крути мерки, никой не работи във федерацията, управителният съвет не става и т.н. Напротив, има много хора в тази федерация, които задължително трябва да продължат да работят."

"Трябва да са изключени тези, които само вдигат ръце в подкрепа на Данчо Лазаров. Ние ги знаем. Много важно е посланието. Ако успеем да инициираме Общо събрание, и успеем да изберем нов президент, работещите клубове трябва да бъдат спокойни и свободни."

"Прозрачността на федерацията в момента липсва. На това трябва да се сложи абсолютен ред. Задължително ще е президентът да е с мандатност. Обединили сме се бъдещият председател да е с два мандата. Трябва мандатност. Една треньорска комисия, която никога не е била, която да поеме задълженията на ръководството и определянето на треньорите във всички възрастови групи."

"Това е основен проблем, освен идеите е важно финансирането. Тук е най-съществената роля на инициативния комитет, да се обединим върху една фигура, да ръководи финансите много по-прозрачно. Има потенциални кандидати, надявам се до 10 дни тези преговори да приключат и да обявим името на президента, който ще бъде нашият кандидат."

В комитета е и легендата Иван Сеферинов: "Трябва да наблегнем да има демократичност. Няма да се учудя, ако господин Лазаров отново стане президент, но всичко зависи от клубовете. Второто е прозрачност. Няма да давам примери с водещи федерации, които след голямо първенство една седмица дават отчет, приходи, разходи. Досега нашата федерация не е дала точни, ясни резултати по този въпрос. Третото е да има сериозна финансова стабилност. Не да се говори зад гърбовете. Не желая да слушам треньори, че не са си получили заплащането."

Очаквайте подробности!
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още