Водещи рефери изнесоха лекция пред младежи в риск

dsport.bg

Водещите футболни рефери промотираха съдийството като евентуално и атрактивно бъдещо призвание пред деца и младежи в риск, съобщава БТА.

На събитието присъстваха елитният рефер Васимир Ел Хатиб, Стоян Алексиев, който е мениджър към Съдийската комисия, областният инструктор от Плевен Мартин Мачев и прогресиращата в женското направление Тея Алексиева. Те представиха пред 15-18-годишни деца от социални домове предимствата на футболното съдийство. 

Като главен презентатор Васимир Ел Хатиб изтъкна позитивите, които биха могли да имат младежите, ако изберат подобно бъдеще. Представянето е по специална Програма на УЕФА с названието "Бъди рефер" („Be a referee“), която показва ползите за всеки, ако реши да се посвети на съдийството. В детайли беше разяснено как се влиза в системата и какви предизвикателства разкрива тя. Стремежът на Програмата е привличането на повече младежи, които да се посветят на тази отговорна професия. 

Презентацията завърши с видеоклип, събрал най-атрактивните и запомнящи се моменти във футболното съдийство, разказани лично от най-добрите в света в тази област. 

В България има сериозен недостиг на рефери, като в момента липсват приблизително между 300 и 400 съдии, за да може спокойно да се покрият всички активности на БФС в отделните области и възрастови групи. Проблемът е всеобщ за Европа, където общо недостигат над 30 000 футболни рефери.

Презентацията на Васимир Ел Хатиб и останалите рефери предизвика огромен интерес. Дълго след края й младежите заливаха експертите с въпроси, а накрая всеки присъстващ получи импровизиран комплект наказателни картони и подробно разяснение как може да кандидатства за футболен съдия в България.

Без български футбол по Великден и 2 мача на Гергьовден

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ