Вратарят на Аякс Андре Онана е с незабавно спрени състезателни права за 12 месеца, след като е установено, че е използвал допинг.

Камерунският вратар е установено, че е нарушил допинг правилата след проверка на 30 октомври. Според Аякс, Онана случайно е взел от таблетките на жена си.

Спирането на състезателните права се прилага незабавно и важи за всички футболни дейности, както национални, така и международни.

От Аякс информират, че Онане не се е чувствал добре сутринта на 30 октомври. Искал е да вземе таблетка, но според клуба несъзнателно е приел Ласимак, лекарство, което е било предписано на жена му.

От УЕФА обявиха, че въз основа на приложимите антидопингови правила Онана е длъжен през цялото време да гарантира, че не ползва забранени вещества.

Андре Онана и Аякс ще обжалват решението пред Спортния арбитражен съд (КАС).

Едвин ван дер Сар каза: „Надявахме се на условно спиране или спиране за много по-кратък период от тези 12 месеца, тъй като очевидно лекарството, което Онана е употребил очевидно не е било предназначено да укрепи тялото му и по този начин да подобри представянето му.“

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS