Борислав Михайлов се върна на президентския пост на БФС. Той заяви, че го прави, тъй като около футболната централа е имало много клевети, интриги и лъжи, а проверките не са намерили нито едно нарушение от страна на БФС.

Дарик радио и dsport обаче започнаха проверка по сигнал, че футболната централа не спазва собствените си нормативни документи, от което са финансово ощетени отборите, които се състезават във Втора лига. Нашата проверка започна още преди завръщането на Борислав Михайлов, но обхваща и период, в който той е действащ президент на БФС.

Къде се крие проблемът?

Проблемът са средствата, които, по наредба, БФС събира от клубовете, поддържащи дублиращи отбори и които трябва да бъдат разпределени към останалите тимове във Втора лига.

Според член 8, ал. 2, т. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите за 2020/2021 всеки клуб, който поддържа „Втори отбор“, е длъжен да внася ежегодна такса в размер на 50 000 лева, а сумата трябва да се разпредели поравно между останалите клубове от Втора лига.

Този текст в наредбата е приет през сезон 2015/2016 и не е променян. Идеята на въвеждането му е да се покрият разходите на клубовете по организирането на мачовете срещу дублиращите отбори, тъй като те не са влезли в лигата по спортен път, а служебно.

Колко пари би трябвало да са събрани през годините?

Грубата сметка показва, че от сезон 2015/2016 до момента в БФС би трябвало да са събрани такси в размер на 400 000 лева. В първите два сезона от въвеждането на правилото във Втора лига има два дублиращи отбора – на Литекс и Лудогорец, а следващия сезон на ЦСКА и Лудогорец. В следващите 4 сезона дублиращ отбор във Втора лига поддържа само Лудогорец.

Плащат ли си таксите клубовете, които имат дубъл?

Да! В официално запитване изпратено до ПФК Лудогорец получихме уверение, че разградчани са изплащали своите задължения всяка една година от периода, в който поддържа отбор във Втора лига. От клуба признаха, че този сезон са забавили плащането, но в началото на 2021 година средствата са преведени в сметката на БФС.

Получавали ли са отборите от Втора лига средства по този член на наредбата?

Дарик радио и dsport отправи официално запитване до клубовете от Втора лига, които са участвали в шампионатите от 2015/2016 до момента. Получихме писмени отговори от 3 клуба, които са участвали и участват в първенствата през този период. От още 6 клуба получихме устни отговори в телефонни разговори. 

Общо 9 клуба са направили проверка в своите счетоводства и твърдят, че не са получавали средства по сметките си на база участието на дублиращи отбори във Втора лига не само за този, а и за всички сезони, в които те са играли във Втора лига.

Един от клубовете потвърди, че за сезон 2015/2016 е получил средства по този член на наредбата, но това се е случило само тогава.

На този етап ще запазим в конфиденциалност имената на клубовете, които отговориха на запитването, тъй като все още първенствата са действащи и това по някакъв начин може да им навреди.

Нито един клуб ли не е получил средства на база конкретния член Наредбата в нито един от споменатите сезони?

Не можем да твърдим подобно нещо, тъй като не всички клубове, участвали в шампионата на Втора лига през последните 6 сезона, са отговорили писмено или устно на поставените въпроси.

Фактът обаче е, че от 9 клуба, които върнаха отговор, един твърди, че е получил средства само за сезон 2015/2016, но нито стотинка повече, въпреки че е част от Втора лига. Останалите запитаните клубове декларираха, че никога не са получавали нито един лев, а нито един клуб не е изявил обратната позиция - че си е получил всички полагащи му се средства.

Каква е позицията на БФС?

Екипът на Дарик радио и dsport пусна официално запитване до БФС относно казуса, но вече седмица от футболната централа не са изпратили отговор. В момента, в който бъде получен такъв ще го публикуваме.

Защо клубовете от Втора лига не са си потърсили правата до момента?

На този въпрос е трудно да се даде точен отговор. Твърде вероятно е голяма част от отборите от Втора лига въобще да не са запознати, че имат подобно право, според действащата нормативна уредба. Много е вероятно други клубове да са преценили, че не си заслужава да влизат в конфронтация с БФС, тъй като реално парите не са чак толкова много – около 3-4 хил. лева на сезон, но те са достатъчни, за да се покрият разходите за мачове с дублиращите отбори.

Очакванията са, че през следващата година във Втора лига вероятно ще играят не един, а цели три дублиращи тима, което със сигурност ще увеличи и средствата, които отборите трябва да получат.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS