Българският национален отбор по футбол няма шанс за класиране на Световно първенство следващата година, но един български треньор продължава да мечтае. Ивайло Петев ще изведе националния тим на Босна и Херцеговина в две решителни битки за второто място в група D. Там лидерът е ясен – Франция, но битката за втората позиция ще е грандиозна.

Три отбора са завързали възел, който бившият национален селекционер на България се надява да развърже в полза на Босна.

Към момента втори в групата е Украйна с 9 точки, Финландия е на третото място с 8, а Босна е четвърти със 7 точки. На пръв поглед Ивайло Петев тръгва от най-неизгодната позиция, на всъщност не е точно така.

Украйна има мач повече от Финландия и Босна, а единственият им мач е гостуване... в Сараево. Именно това ще е последният двубой, който ще реши битката. Преди това има още един пряк сблъсък – Босна срещу Финландия. Мачът ще се играе на 13 ноември.

Така Ивайло Петев посреща в рамките на няколко дни двата си основни конкурента за второто място. Спечелването на 4 точки би се оказало достатъчно, но победата над Финландия е повече от задължителна. При равенство все пак може да се получи сложна ситуация, защото скандинавците приемат Франция в последния кръг и могат да поднесат изненада.

Друго любопитно нещо е, че България ще играе контрола именно срещу Украйна в четвъртък.

Ако Ивайло Петев успее да класира Босна на втора позиция, то ще трябва да мине и през бараж за Световното първенство, но със сигурност целта ще бъде много близка.

В последните седмици българинът е обсипван със суперлативи от известни личности в Босна, въпреки че в началото доста хора тръгнаха на война с него. Последният, който се изказа ласкаво за Петев, бе шефът в Байерн Хасан Салихамиджич. Един Джеко също похвали Петев.

Именно ситуацията с Джеко обаче притеснява българския треньор, тъй като футболистът напусна принудително дербито Милан – Интер в неделя вечер. Все още в Босна нямат информация колко сериозна е травмата му и дали ще може да се възстанови за изключително важния мач срещу Финландия в събота.

Шеф на Байерн хвали Ивайло Петев: Създава добър отбор

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!