Африка ще има петима, израснали и работили на домашна земя треньори на Световното първенство по футбол за първи път в историята, което може да доведе до генерална промяна и повече възможности за местните специалисти, пише агенция „Ройтерс“.

Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback.

Камерун, Гана, Мароко, Сенегал и Тунис ще се отправят към Катар с местни селекционери начело. В миналото националните отбори на страните от Африка преобладаващо бяха ръководени от треньори от Европа и Латинска Америка.

През 2010 година, когато африканският континент бе представен от шест тима на Световното първенство, само Алжир бе с местен треньор начело, докато на Мондиал 1998 всички пет отбора от Африка имаха европейци за селекционери. Предпочитането на треньори извън континента е традиция от десетилетия както за националните тимове, така и на клубно ниво, но изглежда тази тенденция вече се поставя под въпрос.

„Нещо се случва с нивото на треньорите в Африка“, казва Алиу Сисе, който  ще води Сенегал на второ поредно Световно първенство, визирайки факта, че все повече местни специалисти биват оценени. Преди четири години в Русия, Сисе бе един от двамата африкански треньори на Мондиал 2018, а останалите трима, начело на отбори от Африка бяха от Аржентина, Франция и Германия.

„Мечтата ни е африканският продукт да бъде оценен и хората да разберат, че в Африка също има добри треньори“, добави Алиу Сисе.

Последните две издания на турнира за Купата на африканските нации бяха спечелени от тимове с местни треньори начело.

Старши треньор на националния състав на Мароко е Валид Реграги, а Камерун е воден от Ригоберт Сонг. Тунис има за селекционер Джалел Кадри, докато начело на Гана е Ото Адо.

„За африканския футбол са необходими правилните треньори в правилния момент. Някой, който разбира местния футбол, който разбира културата и тънкостите да работи с отбор от Африка, за да може да извлече максимума от футболистите“, коментира по темата старши треньорът на Гамбия Том Сентфит от Белгия, който натрупа опит на местно ниво в последното десетилетие.

Садио Мане ще бъде в листата на Сенегал за Световното първенство

L'Equipe: Садио Мане е аут от Световното

Секс – не, да спиш в стая с непознат – може, или как Катар ще тормози феновете на Мондиала

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!