Билетите за два мача на Аржентина са най-търсените сред феновете на предстоящото Световно първенство в Катар, каза Насър Ал-Хатер, изпълнителен директор на Организационния комитет. Това са мачовете на Аржентина в група C, срещу Саудитска Арабия на 22 ноември и срещу големия съперник Мексико на 26 ноември. И двата мача ще се играят на стадион "Лусаил", който е с капацитет 80 000 места и където ще се играе и финалът на Световното първенство.

Организаторите от Катар не разкриват числата, но е известно, че билетите за мача Аржентина-Мексико са разпродадени в първия кръг от онлайн продажбите по-рано тази година.

Световната футболна федерация (ФИФА) наскоро обяви, че досега са продадени 2,45 милиона билета за първото Световно първенство, което ще се проведе в арабска страна, първото в Близкия изток и през змата, което Ал-Хатер обещава да бъде "голям карнавал".

Аржентина и Мексико са сред най-големите купувачи на билети за Световното първенство, заедно с Катар, САЩ, Англия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Франция, Бразилия и Германия. Катарците също казаха, че очакват около 1,2 милиона посетители по време на турнира, който трябва ще започне на 20 ноември и да продължи до 18 декември.

Саудитска Арабия, която има сухопътна граница с богатия на газ Катар, също засилва усилията си за привличане на повече туристи и обяви, че ще предложи многократни визи за феновете, които отиват на Световното първенство. Хората с карта Haya, която е запазена за тези, които са закупили билети за Мондиал 2022 и могат да се използват за влизане в Катар по време на турнира, ще могат да кандидатстват за визи по електронен път.

Притежателите на виза ще могат да влизат и излизат от кралството няколко пъти по време на валидността на визата си - съобщи министерството на Саудитска Арабия в Twitter.

Дълбоко консервативната Саудитска Арабия беше затворена за посетители в продължение на десетилетия до 2019 г., когато започна да издава туристически визи като част от усилията да стимулира своята зависима от петрола икономика. Саудитските визи ще станат валидни 10 дни преди началото на Световното първенство или общо 60 дни. Предвид натиска на посетителите върху Катар, Саудитските и Катарските авиолинии, ФлайДубай и Оманеър ще имат повече от 160 полета на ден, за да отведат феновете на еднодневните екскурзии за мачовете. Катарски служители казват, че повече от 20 000 фенове ще могат да пристигат всеки ден с полети от околните страни от Персийския залив, някои от които предлагат специални хотелски пакети. И голяма част от саудитците ще преминат границата с Катар, особено за мача с Аржентина, към който има огромен интерес.

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекъснаха връзките си с Катар през юни 2017 г., обвинявайки страната, че е близък партньор на Иран и подкрепя екстремистки групи, твърдения, които Доха отрече. Дипломатическата, търговската и транспортната блокада бе вдигнати едва през януари 2021 г.

Ще инструктират английските национали как да се държат в Катар

Бразилия обяви две контроли преди Мондиала

Аржентина репетира за Мондиала с две контроли през септември

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!