Едва три седмици ни делят от старта на Мондиала в Катар, а националният отбор на Иран е подлаган на атаки, които целят да извадят тима от Световното, на което страната е в Група „B“ с Англия,  САЩ и Уелс.

Футболната асоциация на Украйна настоява страната да не бъде допусната до участие в Катар, като се позовава на информациите, че Иран доставя оръжия на Русия за вайната в Украйна.

Освен това, украинците твърдят, че така Иран нарушава член 3 и 4 от закона на ФИФА, който задължава ФИФА да зачита човешките права и да се бори с дискриминацията.

Изявлението на Футболната асоциация на Украйна гласи: „Вземайки предвид медийната информация за системните прояви на нарушения на правата на човека в Иран, които могат да нарушат принципите и нормите на Хартата на ФИФА, като вземем предвид Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН относно налагането на санкции на Иран и предполагаемото участие на Иран във военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, апелираме към ФИФА с предложение да разгледа въпроса с изключване на националния отбор на Иран от Световното първенство по футбол през 2022 г.“

Изпълнителният директор на Шахтьор поиска ФИФА да извади Иран и да включи Украйна на Световното в Катар

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!