Австралийският национален отбор по футбол е първият участващ отбор, който публично протестира срещу нарушенията на човешките права в страната домакин Катар.

Членовете на отбора публикуваха видео, в което говорят за това как се третират работниците, мигрантите и членовете на ЛГБТ общмостта.

Общо 16 играчи участват във видеото, включително капитанът Мат Райън и Алекс Уилкинсън, който е и президент на Австралийската асоциация на професионалните футболисти.

„Разрешаването на тези проблеми не е лесно и ние не разполагаме с всички отговори. Ние сме с FIFPro, Международната организация на работниците в строителството и дърводобива и Международната конфедерация на профсъюзите, които се стремят да приложат реформи и да създадат трайно наследство в Катар. “, каза футболистът.

„Това трябва да включва създаването на центрове за мигранти, ефективно средство за защита на хората в неравностойно положение и декриминализиране на всички еднополови връзки. Това са основни човешки права, които трябва да бъдат дадени на всички и ще гарантират непрекъснат напредък в Катар и наследство, което отива далеч отвъд финалния мач на Световното първенство през 2022 г.“, казаха австралийските национали.

Световното първенство ще се проведе от 20 ноември до 18 декември, а Австралия ще открие турнира на 22 ноември с мач срещу Франция. Във втория кръг Австралия ще играе срещу Тунис четири дни по-късно и ще завърши груповата фаза с мача срещу Дания на 30 ноември.

И Барселона бойкотира Катар – няма да има фензона за мачовете от Мондиала

ФИФА заплаши Тунис с изхвърляне от Мондиал 2022

Нойер аут от Световното?

Само двама от Реал Мадрид в разширения списък на Испания за Мондиал 2022

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!