Оливер Бирхоф, техническият директор на германския национален отбор, заяви, че отношението на домакина на Световното първенство Катар към хомосексуалистите е „абсолютно неприемливо“.

В подготовката за Мондиала, който стартира на 21 ноември, досието на Катар, свързано с човешките права, бе разкритикувано. Бирхоф, световен вицешампион с Германия от 2002, който ще бъде с представителния тим на финалите в края на годината, сподели, че не е щастлив от факта, че хомосексуализмът е незаконен в страната от Арабския полуостров.

Това „не кореспондира по никакъв начин на моите разбирания“, сподели той в интервю за Funke group от германските регионални всекидневници. „Какъв критерий има всъщност ФИФА, за да даде домакинство на световно първенство? Даването на домакинство на турнир е най-могъщото оръжие в търсене на необходимите промени, но те „трябва да се осъществят преди избора на страната, а не след това, в противен случай няма никакви признаци на натиск“. Бирхоф добави, че отборът иска да демонстрира ценностите на съвременна Германия, отвъд футбола. „Мисля, че е добре от глобална гледна точка да продължим да говорим за тези теми извън спортния терен, да обърнем внимание върху това“.

Организаторите на Световното първенство изпитват затруднения с убеждаването на феновете, които са лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и куиъри сред 1.4-те милиона, които се очакват на Мондиала, че ще бъдат в безопасност. Опасенията бяха повдигнати на Конгреса на ФИФА в Доха през март. Световната централа обяви, че символите на ЛГБТК ще бъдат позволени на всички стадиони, докато катарските власти призоваха външните хора да проявят уважение към тяхната „консервативна“ култура.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!