Националният отбор на Канада е изключително близо до класиране на Мондиал 2022 в Катар. „Кленовите листа“ победиха Мексико с 2:1, с което записаха трета поредна победа в своята квалификационна група, събирайки 16 точки от 8 мача. С една по-малко е САЩ, а на трето и четвърто място са Мексико и Панама с по 14 точки.

За Канада обаче блести един футболист, който бе част от български отбор, а сега е и негов съперник. Става дума за вратаря Милан Борян, който прави чудеса от храброст както за националния тим, така и за Цървена звезда, където поредна година е номер 1. В първата фаза от квалификациите на зона Северна Америка Борян допусна само 1 гол и Канада спечели своята група с 4 победи от 4 мача. Във втората фаза бе отстранен отбора на Хаити с две победи без допуснат гол. Сега в третата групова фаза Канада инкасира 5 попадения в 8 изиграни мача.

Всъщност класирането за Мондиал 2022 все още е колкото близо, толкова и далеч, тъй като има още 6 кръга до края на месец март.

Във фокус обаче е Милан Борян, който впечатлява. Борян е роден на 23 октомври 1987 година в Книн, бивша Югославия, сегашна Хърватия. Родителите му се спасяват от войната и бягат в Онтарио, Канада. „Избрах да играя за Канада, за да благодаря за всичко, което тази държава направи за мен и семейството ми. Те ми осигуриха по-добър живот и исках да се отплатя“, казва Борян.

След Канада обаче следва нова преместване и установяване в Аржентина. Скаут го забелязва и го води в Бока, но две години по-късно се мести в Ривър Плейт. Южноамериканската му одисея продължава в Насионал от Уругвай.

Все пак Борян стига до Европа, където играе в Турция и Румъния. През септември 2014 година някак случайно се озовава в Лудогорец. Случайно, защото българският шампион влиза в групите на Шампионската лига, а първия мач е гостуване на Ливърпул. Владо Стоянов е наказан заради червения картон в легендарния двубой срещу Стяуа, а Иван Чворович получава тежка контузия. Така „орлите“ остават само с третия си вратар Георги Аргилашки. Буквално няколко дни след пристигането си той се изправя срещу Ливърпул, но за негово съжаление прави дузпа в последната минута, а Лудогорец изпуска победата.

Борян все остава в Лудогорец няколко сезона, но не е толкова често на вратата. Играе още един мач в Шампионската лига – срещу Арсенал в София, когато Лудогорец повежда с 2:0, но последва обрат до 2:3, а победния гол на Месут Йозил все още често се върти като най-майсторските в историята. Борян не успява да се пребори с конкуренцията на Владо Стоянов и напуска Лудогорец след няколко наема.

През 2017 година футболистът вече е част от Цървена звезда, където прави чудеса и е с основна заслуга за влизането на отбора в групите на Шампионската лига.

Милан Борян пропусна първия мач срещу Лудогорец в Разград от Лига Европа заради заболяване, но се очаква да е на линия за втория двубой, който е следващата седмица.

Обвиниха вратарката на Иран, че е мъж, тя отрече

Кимих няма да може да отседне в хотела на Байерн, защото е неваксиниран

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!