Селекционерът на националния отбор на Украйна по футбол Олександър Петраков заяви, че играчите му ще закачат в съблекалнята знаме, изпратено им от войници от фронтовата линия, преди плейофа срещу Уелс за класиране на Мондиал 2022 тази вечер.

Украйна победи Шотландия и си осигури мач срещу Уелс в Кардиф. Това бе първи официален двубой за футболистите на страната от началото на Руската инвазия.

„Ситуацията наистина е много тежка в Украйна и не всеки има възможност да гледа футбол заради всички проблеми. Независимо от това ние ще бъдем концентрирани в срещата довечера. Лично аз нямам комуникация с някои от войниците, но играчите писаха до такива и получиха знаме от военните зони, което обещахме да закачим в съблекалнята“, разкри Петраков.

Победа над Уелс ще означава класиране за Световното първенство по футбол за едва втори път в историята на Украйна като независима държава. Уелс пък има шанс да стигне до първото си участие на Мондиал от 64 години.

В същото време стана ясно, че Украйна планира да поднови футболните първенства в страната през август, въпреки военните действия, а решението е било одобрено от президента Володимир Зеленски.

Председателят на местната футболна федерация Андрий Павелко съобщи за агенция АП за разговорите със Зеленски и ръководството на Европейската и Световната футболна централа, за да се намери най-безопасният вариант мачовете при мъжете и жените в страната да бъдат подновени.

„Говорих с нашия президент Володимир Зеленски за това колко важен е футболът, за да откъсне хората от проблемите. За децата, за възрастните, за всички, които са фокусирани върху войната. Футболът има силата да помага на хората за мислят за бъдещето. Затова взехме решение, че се подновим първенствата на всякакви нива през август“, заяви Павелко.

Уелс и Украйна в спор за 10 милиона

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!