Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич оцени като лицемерна стъпката, с която Световната футболна федерация (ФИФА) започна дисциплинарно производство срещу сръбския национален отбор.

Специална Бонус игра от efbet за Световното първенство

 Косовската футболна федерация (ФФК) подаде жалба до управителния орган, след като снимки показаха версия на сръбското знаме с карта, включваща Косово като част от страната и придружена с лозунга „Няма да има капитулация“.

Косово, бивша югославска провинция с албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае.

„Дисциплинарната комисия на ФИФА откри производство срещу футболната асоциация на Сърбия заради флаг, изложен в тяхната съблекалня по повод мача от Световната купа на ФИФА Бразилия срещу Сърбия, изигран на 24 ноември“, се казва в изявление на ФИФА. Дисциплинарният кодекс на ФИФА забранява "офанзивно поведение и нарушаване на принципите на честната игра" и "използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер".

„Подобен шовинистичен акт няма място на спортни събития и още по-малко в заведения, където се провежда най-голямото световно футболно събитие“, се казва в изявление на ФФК.

„Неприемливо е този акт да бъде подминат с мълчание и ние настойчиво изискваме ФИФА да прилага стриктно правилата си и да накаже сръбската футболна федерация за този агресивен акт, противоречащ на ценностите, които футболът предава“, се казва в съобщението.

„Представете си, ако Украйна каже - Крим е Украйна, няма капитулация. Някой би ли наказал и изгонил Украйна?“, попита Дачич и добави, че като държава Сърбия не може да реагира, защото няма общо със спортната организация.

Той заяви, че това говори само за лицемерие и попита кое е обидното в посланието „Няма да има капитулация"?

„Какво е обидното, когато някой каже, че няма да има капитулация? И какво да кажат, че ще се предадат? Второ, те говорят за футбол и "не се предавай" се отнася за футболни мачове. Загубихме от Бразилия и се очакваше да загубим, но сега ни предстоят решаващите мачове“, каза Дачич.

Той напомни, че "ООН не призна Косово, а Сърбия е международно призната страна и член на ООН, като Косово и Метохия е нейна част".

Печелил Шампионска лига с Реал Мадрид пред dsport: Лаутаро Мартинес не отговаря на нивото на Меси и Аржентина (ВИДЕО)

Сърбите си ''взеха'' Косово на Мондиала (Снимка)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!