Датският национален отбор по футбол ще използва класирането си за световното първенство в Катар през 2022 година, за да насочи вниманието към спазването на човешките права в страната домакин. Причината са нарастващите притеснения за отношението и условията на живот и труд за работниците мигранти, съобщава ДПА.

Датската федерация обяви, че ще прибегне до различни инициативи, включително ограничаване на връзките с някои търговски партньори, ограничаване на тяхното присъствие на дадени спортни мероприятия в Катар и намаляване броя на членовете на делегацията, която ще пътува. Два от големите спонсори на националния отбор са дали разрешение тяхното лого да бъде премахнато от тренировъчните фланелки на играчите, за да остане място за надпис, който да изразява конкретно послание и призив за спазване на човешките права.

"Нашата федерация отдавна не пести критики към Мондиал 2022 в Катар, а сега ще увеличим усилията си и критичния диалог. Ще използваме класирането си, за да работим в посока повече реформи в страната", заяви президентът на датската централа по футбол Якоб Йенсен. От федерацията добавиха още, че правят щателни проверки при избора на хотел и други съоръжения, които датският национален отбор ще използва в Катар.

Дания подготвя специални фланелки за Катар – критиките продължават

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!