От ФИФА изразиха увереността си, че полуавтоматизираната технология за подпомагане на съдиите с по-бързи ВАР-решения, ще бъде готова за Мондиал 2022 в Катар. Това заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино днес.

Изпитанията на АI-технологията ще продължат и през следващите месеци, но Инфантино изрази задоволството си, че има значителен напредък.

"Изпробвахме го на Световното клубно първенство и изглежда много добре. Много сме доволни и ще вземем решение точно преди турнира", заяви Инфантино на пресконференция в Доха (Катар) днес след като се срещна малко по-рано и с представителите на Международният борд по правилата на играта (ИФАБ).

Пиерлуиджи Колина – шеф на Съдийската комисия на ФИФА, също е обнадежден: „Уверен съм, че можем да гледаме напред с оптимизъм“.

И ако до момента съдиите разчитат на ВАР-видеосистема в полза на съдиите, то при полуавтоматичния ВАР нещата отиват още по-далече. Полуавтоматичният ВАР позволява преценката на засада за секунди, използва автоматично установяване на топката и създава триизмерни модели на позицията на играча моментално. При това положение съдията не би трябвало да има проблеми с маркирането на засадите.

Също така Бордът е разгледал и възможността за поставяне на миникамери на съдиите, които биха действали като възпиращ фактор срещу агресивни играчи, както и за събиране на доказателства при неспортсменско поведение.

"He ми харесва и друг момент – прекалено малкото чисто време, в което се играе. Ще мислим и върху това. За мене не е нормално при 90 минути мач чистото време, в което топката е в игра да е 47-48 минути", каза още Инфантино.

Във Висшата лига алармират: Мондиал 2022 ще доведе до много контузии

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!