Строителството на всичките осем стадиона, които ще приемат мачовете от Световното първенство по футбол през 2022 гoдина в Катар, вече е завършено. Това обяви по време на онлайн кръгла маса генералният директор на организационния комитет Насер Ал-Хатер, цитиран от ТАСС.

В събота от пресслужбата на домакините от Катар обявиха за завършването на стадион "Рас Абу Абуд", който е преименуван на стадион "974". Съоръжението е получило името си заради броя на корабните контейнери, използвани при строителството. Този номер е и международният телефонен код на Катар. Стадионът е с капацитет 40 000 зрители и ще бъде домакин на седем мача от Мондиала. Той ще бъде открит на 30 ноември с двубоя между ОАЕ и Сирия от Купата на арабските нации.

"Година преди началото на Световното първенство с удоволствие съобщавам, че строителството на всички стадиони е завършено. "Лусаил" е готов, работи се още около него. Всичките осем стадиона са готови. Хубаво е, че те са завършени една година преди Световното първенство", каза Ал-Хатер. "Чакаме подходящия момент да представим "Лусаил" на обществеността", добави генералният директор на организационния комитет. Той обаче се затрудни да каже кой ще участва в мача на откриването на най-големия стадион на Световното първенство.

Ал-Хатер също изрази увереност, че изграждането на инфраструктурата за Мондиала ще бъде завършено преди началото на турнира. "Уверени сме, че всички строителни работи ще бъдат завършени - транспортната и друга инфраструктура ще бъдат готова", каза той. Уникалната логистика ще бъде отличителна черта на предстоящото Световно първенство. Феновете ще могат лесно да присъстват на два мача, които се провеждат в един и същи ден в различни градове като избягват дългите пътувания, тъй като максималното разстояние между стадионите е само 56 км. Ще отнеме не повече от час на привържениците да стигнат от едно съоръжение до друго.

Срещите ще се проведат в пет града - Доха, Ал-Хор, Лусаил, Ал-Райян и Ал-Вакра, на осем стадиона: "Халифа", "Ал-Джанубе", "Ал-Байт", "Едюкейшън Сити", "Ахмад бин Али", "Ал-Тумаме", "974" и "Лусаил". Световното първенство ще се проведе от 21 ноември до 18 декември следващата година. Отборите на Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Испания, Сърбия, Франция, Хърватия, Швейцария, Дания, Англия и Холандия вече се класираха за Мондиала, а Катар ще участва като домакин на турнира.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!