Местната управа на Барселона обяви, че няма да организира публично гледане на мачове от Световното първенство в Катар, като вид бойкот на домакинството на най-голямото футболно събитие заради неспазването на човешките права. Този ход вече беше обявен от половината френски градове, включително Париж.

Барселона няма да организира фензона на Световното първенство по футбол, което беше традиция, както във всички големи градове в цяла Европа по време на Световното първенство, но този път каталунците ще трябва да гледат мачовете или у дома, или в кафенетата и ресторантите. Няма да има публични събирания.

„Вината е в диктатурата, защото организацията на такова голямо спортно събитие като Световното първенство е нещо огромно, глобално и трябва да насърчава демокрацията, мира и човешките права, а Катар няма нищо от това“, каза кметът на Барселона, Ада Колау.

Амстердам и Брюксел са следващите градове, които ще се присъединят към този бойкот и е обявено, че градските власти скоро ще забранят публичните демонстрации по време на едномесечния турнир.

Причината е незачитането на човешките права и над шест хиляди загинали сезонни работници, участвали в изграждането на инфраструктурата в арабската страна за организацията на Световното първенство.

ФИФА заплаши Тунис с изхвърляне от Мондиал 2022

Нойер аут от Световното?

Само двама от Реал Мадрид в разширения списък на Испания за Мондиал 2022

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!