Първото в историята зимно Световно първенство по футбол има своите предизвикателства по отношение на условията, организацията и много детайли.

В обширен материал британският Daily Mail разказва за това как катарците се справят с един от големите казуси - тревата на стадионите. Дори не се коментира, че трябва да е перфектна.

Температурите в Персийския залив са средно над 50 градуса между май и септември, което прави отглеждането на обикновена трева, меко казано, сложно, посочва Клуб Z.

Ето защо са внесени милиони семена, наети са десетки служители и са насадени големи площи с резервни терени, в случай че някой от основните се нуждае от зачимяване за кратко време.

Ясно е разпределението на телевизионното излъчване на мачовете от Световното първенство по футбол Катар 2022

Стотици тонове тревни семена са докарани от Съединените щати със самолети, за да задоволят нуждите на осем терена на стадионите - седем от които нови. Както и на 136 тренировъчни игрища.

„Игралната повърхност не би издържала без правилните тревни семена поради климата и условията в Катар“, коментира пред Daily Mail Дейвид Греъм от компанията Aspire Sports Turf, отговорна за терените.

Всеки нов терен се е нуждаел от 50 000 литра обезсолена морска вода на ден през лятото - нещо, което вече скандализира еколозите.

През септември пък с помощта на специална система на тревата беше пуснат охладен въздух, което я направи достатъчно издръжлива, за да може да приеме турнира през ноември и декември.

„Когато има износване, искате тревата да продължи да расте, за да се възстанови“, добави Хайтам Ал Шарейф, член на екипа за поддръжка в Катар.

В момента пиковите температури падат, което е добре за отборите, но не толкова за градинарите, които са наясно, че зимният райграс може да спре регенерацията на терените.

Мондиал 2022 в Катар - различен във всичко

Химически коктейли и подземна система за намаляване на влагата са използвани за премахване на риска от гъбички по тревата - още един казус.

Световно първенство в Катар струва приблизително 8 милиарда долара досега - най-скъпото в историята. Така не е изненадващо, че организаторите имат план Б, в случай че някой от терените стане невъзможен за игра.

Планът включва ферма на север от столицата Доха, покриваща 40 игрища в пълен размер - там расте резервна трева.

Един терен може да бъде подменен и пригоден за игра за осем часа, казват организаторите. Това е двойно по-бързо от досегашните най-добри постижения в това отношение.

Първият тест ще дойде на 20 ноември, когато Катар ще се изправи срещу Еквадор в мача на откриването.

Освен терените, това Световно ще бъде първото, в което отбори и привърженици ще могат да се възползват от предимствата на климатика. Дори когато наближава зимата, температурите могат да достигнат 30 градуса по Целзий в части от деня.

Охладеният въздух ще се подава през устройства на трибуните и дюзи на терена. Въздухът се изтегля, охлажда се, филтрира и отново се изтласква.

Това е плод на въображението на инженера д-р Сауд Гани, наричан д-р Куул. Той го е заимствал от климатика в колата.

И Барселона бойкотира Катар – няма да има фензона за мачовете от Мондиала

ФИФА заплаши Тунис с изхвърляне от Мондиал 2022

Нойер аут от Световното?

Само двама от Реал Мадрид в разширения списък на Испания за Мондиал 2022

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!