Технологичният прогрес навлиза във все повече аспекти от света на спорта.

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

На фона на политическите и хуманитарните противоречия, които съпътстват Световното първенство по футбол в Катар, технологиите също попаднаха в заглавията на медиите, пише Darik Business Review

Само три минути след откриващия мач на Мондиала миналия уикенд еквадорският нападател Енер Валенсия си помисли, че е вкарал най-бързия гол в историята на Световното първенство срещу домакините от Катар.

Но голът му беше отменен поради засада след преглед, извършен чрез мрежа от камери, алгоритми и сензор в самата топка, които излъчват данни в реално време към съдийската бригада.

И докато футболните фенове обсъждат какъв ефект има технологията върху чистотата на спорта, предприемачите в публиката черпят вдъхновение за това как биха могли да внедрят изкуствения интелект в своя собствен бизнес, пише електронното издание Inc.com. 

Алгоритмите и данните започнаха да си проправят път във футбола още на Световното първенство през 2018 г., когато бяха въведени видео асистент реферите, известни като VAR.

Специално обучени служители гледат мачовете на различни екрани от всички ъгли и проверяват всяко решение, взето от съдиите, които са на терена. Ако установят, че преценката на главния съдия е погрешна, те имат властта да отменят решението. 

Турнирът през 2022 г. въведе полуавтоматизирана технология за засада, която повлия за отменения гол на Енер Валенсия.  

В сътрудничество с Adidas и собствената вътрешна група за технологични иновации на FIFA, асоциацията изработи система, в която 12 камери, монтирани под покрива на стадиона, следят непрекъснато както топката, така и всеки отделен играч на терена, за да разберат незабавно кога топката или някой от футболистите са излезли извън границите на игралното поле.

Камерите идентифицират и проследяват главата и крайниците на всеки играч, след което всички данни се обработват в реално време от изкуствен интелект, който задейства предупреждение, ако установи, че някой от играчите е в засада.

Най-добре платените футболисти на Световното първенство

След като бъде взето решение от AI, програмата създава кратка анимация, използвайки данните, за да илюстрира визуално как е отсъдена дадена ситуация. 

В допълнение към камерите, самата топка също е претърпяла технологични промени. Официалната топка на турнира Adidas Al Rihla Pro е оборудвана със сензор за движение, който измерва инерцията.

Чипът е вграден в топката и изпраща данни в реално време за позицията ѝ до екипа на VAR с честота от 500 пъти в секунда.

Точно това е технологията, която анулира гола на Валенсия в първите минути на мача срещу Катар. В крайна сметка, тя не успя да спаси домакините, защото еквадорецът вкара още два гола, а отборът му спечели с 2:0 откриващия мач. 

Но изкуственият интелект е на път да промени изцяло не само начина, по който съдиите вземат решенията си в спортните надпревари. Новите технологии носят добавена стойност за преживяването на зрителите пред екраните, а и за треньорите и спортните специалисти, които могат да анализират детайлно всички данни, които получават от терена. 

А това, в крайна сметка, е целта на всеки професионален спортист - да става по-добър и да изтласква границите на възможното все по-надалеч.

Лъсна лицето на Катар! Изгониха жена, протестираща срещу режима в Иран

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!