Организаторите на Мондиал 2022 в Катар и Световната футболна централа (ФИФА) се обединиха със Световната здравна организация, за да използват футболното събитие за популяризиране на общественото здраве. Този ход идва след години на контрол върху Катар и критика относно условията за труд на стотици хиляди работници мигранти по мащабните проекти, свързани с турнира. "Събития като Световното първенство и Олимпийските игри са идеални партньори за насърчаване на здравето и солидарността", каза генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Когато ФИФА избра Катар през 2010 година за домакин на Световното първенство, имаше огромен риск за здравето на играчите от 32 отбора, хиляди работници и стотици хиляди фенове при температура над 40 градуса по Целзий през юни и юли. Въпреки че този проблем беше решен чрез преместване на Мондиала през ноември, пандемията от коронавирус преминава в третата си година, а подготовката за турнира е във финалната си фаза. "Турнирът вероятно ще бъде първото глобално масово събитие от този мащаб след разпространението на пандемията", каза Хасан ал-Тавади, ръководител на организационния комитет на Мондиала в Катар, в централата на СЗО. 

На срещата вчера не бяха дадени подробности за мерките срещу КОВИД-19 по време на Мондиала. "Катар беше "топ 10 доброволен донор" миналата година", каза регионалният директор на СЗО Ахмед Ал-Мандхари. Тедрос определи подкрепата на Катар като "критична за нашата работа" и отбеляза два полета, които наскоро предостави, за да достави медицински консумативи за Афганистан. ФИФА направи дарение от 10 милиона долара на СЗО миналата година, а президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви във видео обръщение, че държавата Катар е ангажирана с "най-сигурното Световно първенство досега". 

Кампанията включваше представянето на бившия национал на Кот Д'Ивоар Дидие Дрогба като посланик на Добра воля на СЗО за популяризиране на по-здравословен начин на живот. "Може би трябва да се обединим, за да бъдем по-добре подготвени и да реагираме на бъдещите пандемии по-уместно. Трябва да се опитаме да обясним кампанията на СЗО на глобалната аудитория на езици и платформи, достъпни за всички", заяви Дрогба.


 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!