Треньорът на Иран Карлош Кейрош призова германската легенда Юрген Клинсман да напусне ФИФА заради коментарите си по адрес на Ислямската република. Той определи думите на бившия нападател на Тотнъм като "срам за футбола".

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

Клинсман, който през 1990 година спечели световната титла с отбора на Западна Германия, в момента се изявява и като коментатор за „BBC“. По време на мача между Иран и Уелс, който азиатците спечелиха с 2:0, той каза, че Кейрош е повлиял на съдията с поведението си.

"Карлош се вписва чудесно в този национален отбор и в неговата култура. Той се провали в Южна Америка с Колумбия, след това не успя да класира и Египет и изведнъж, точно преди Световното първенство, се върна в Иран, където работи дълги години. Това, което се случи, не е случайност. Това е част от тяхната култура и начина, по който играят. Те повлияха на съдията да изгони вратаря на Уелс Уейн Хенеси. През цялото време те бяха до страничния и до четвъртия съдия. Имаше много инциденти, които не се видяха. Това е тяхната култура, те рушат играта ти", коментира Клинсман, който бивш старши треньор на националните отбори на Германия и на САЩ.

Тези коментари подразниха Кейрош и той отговори в профила си в Туитър, искайки оставката на Клинсман като част от техническата група на ФИФА за световното първенство в Катар.

"Въпреки че уважавам това, което си направил на терена, тези квалификации към иранската култура, националния отбор на Иран и моите играчи са срам за футбола. Никой не може да наруши нашите принципи, ако не е на нашето ниво", написа португалският старши треньор на Иран.

Той покани Клинсман в база на Иран, където да се запознае с тима и да научи от играчите за страната, преди да прави заключения за нея.

"Ще следим с пълно внимание какво ще бъде решението на ФИФА относно твоята позиция като член на техническата група за световното първенство, защото определено ще очакваме оставката ти преди да посетиш лагера ни", посочи още Кейрош.

Техническата комисия към ФИФА е ръководена от бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер, който е шеф на звеното за глобално развитие на футбола. Тя следи за развитието на стилове и трендове по време на турнира.

Политиката отново мина над спорта – САЩ махна герба на Иран преди мача помежду им

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!