Шефът на съдийската комисия на ФИФА Пиерлуиджи Колина има намерение да въведе автоматизирана технология за отчитане на засадата за световното първенство в Катар в края на годината, съобщават медиите в Италия.

VAR технологията продължава да предизвиква спорове, като в Италия твърдят, че технологията на се използва достатъчно, а в Англия, че се ползва прекалено много. В България всеобщото мнение е, че решенията се вземат изключително бавно и реферите все още не са достатъчно бързи в действията си със системата.

„Целта на VAR не беше да елиминира противоречията, а да се елиминират явните грешки, които влияят на резултата и следователно на напредъка на играта. Мисля, че тази цел е постигната“, каза Колина пред La Gazzetta dello Sport. „В крайна сметка съдията трябва да реши дали позицията в засада е активна или пасивна. Всичко, което VAR може да направи, е да го предупреди за евентуална засада. Тълкуването е част от правилата, така че въпреки че ситуациите могат да бъдат сходни, две ситуации никога няма да бъдат идентични. Просто трябва да приемем, че ще има различни виждания за даден момент. Технологията помага, но никога не може да замени човешкия елемент. Същото е и с играта с ръка, ние предполагаме, че е дузпа, когато ръката е вдигната над рамото, но разбрахме, че това не е непременно така. Реферът трябва да разгледа отново ситуацията и неговата интерпретация е решаваща”, казва Колина.

Колина отново напомни, че ще се направи всичко възможно да се експериментира с автоматично предупреждение за засада, за да се ускори процеса на вземането на решение. Играч е в засада с всяка част от тялото, с която може да отбележи гол, включително и рамото. „Ще има 10-12 камери, проверяващи 29 точки върху тялото на играч, 50 пъти в секунда, и софтуер, анализиращ данните в реално време, за да изчисли идеалния момент, в който се играе с топката и позицията на различните играчи. Това се изпраща на VAR, който след това може да информира съдията в рамките на секунди в случай на активна засада. Със сигурност ще бъде много по-бързо, отколкото днес", коментира Колина.

„Ако можех да се върна назад във времето и да съдя отново, бих искал да го направя с VAR. Много рефери пропуснаха важни възможности за коригиране на грешки, които биха отнели само няколко секунди, за да се коригират. Защо да се отказваме от толкова важна защита? Няма смисъл. Това, което трябва да направим, е да се постараем да избегнем нуждата от технологии. Реферите учат, тренират, познават отборите и играчите, с които си имат работа. Всичко това им помага да правят по-малко грешки, но тъй като никой не е безпогрешен, можем да използваме VAR, ако е необходимо. Но това се случва след това, а не преди", завършва бившия съдия.

Как футболните звезди посрещнаха 2022 година (СНИМКИ)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!