Основната мисия на съдиите на Световното първенство в Катар ще бъде "да пазят здравето на играчите", заяви в петък президентът на Комисията на арбитрите към ФИФА Пиерлуиджи Колина, който предупреди, че за нарушителите ще има "много сериозни дисциплинарни наказания".

Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback.

"Световното първенство е най-важният турнир. Тук са най-добрите футболисти и ще бъде ужасно, ако някой от тях не може да играе заради контузия, която му е причинена от съперник", обясни Колина на пресконференция в Доха.

"Най-важното нещо е да запазим здравето и сигурността на играчите. Не искаме да виждаме нарушения, които могат да застрашат здравето им. В противен случай ще се налагат много сериозни дисциплинарни санкции - червени картони", добави бившият италиански съдия. На Световното първенство в Русия имаше само 4 червени картона за цялото първенство.

Колина коментира три ситуации на видео, за да илюстрира думите си, като става дума за закъснял шпагат, удар с лакът и вдигнат високо крак.

"Няма значение, че не е имало умисъл да се причини болка. Самият факт да направиш такова нарушение е недопустим", каза той.

"Организирахме две срещи с треньорите на участващите отбори в Доха и на видеоконференция. Отидохме да се видим с 32-а отбора в последните дни и им предоставихме същата информация", добави Колина.

Шефът на съдиите разкри още, че симулациите и агресивните реакция срещу съдиите "няма да бъдат приети" и увери, че реферите ще бъдат много внимателни към ефективното време за игра. "Искаме да избегнем мачове, в които се играе ефективно 42, 43 или 44 минути. Времето за смени, за дузпи, за радост, медицински грижи или ВАР трябва да бъде компенсирано", обясни той.

Колина се спря и на полуавтоматичната технология за засадите, която ще бъде използвана за първи път на това Световно първенство.

"Това ще позволи да бъдем по-бързи и по-прецизни при решенията за засада. Това обаче не означава, че всичко ще става на момента. Но ще отнема по-малко време от сега", обеща Пиерлуиджи Колина.

Сърбия се позабавлява преди Мондиала, но Бахрейн не е Бразилия

Вермаелен се превърна в ловец на нелегални (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!