Бившият футболист на Левски и Берое Давиде Мариани даде специално интервю за dsport, в което той сподели своите впечатления и очаквания относно Световното първенство в Катар. Той е в Дубай и разказа за реакцията там след победата на Саудитска Арабия над Аржентина с 2:1.

Специална Бонус игра от efbet за Световното първенство

Ти си космополитен човек, къде те намираме?

Аз съм у дома, в Дубай. От три години мога да наричам това място мой дом. Ако искате да ме намерите, аз съм тук.

Имаш ли възможност да следиш мачовете от световното първенство в Катар?

Да, разбира се. Опитвам се да гледам и да следя интересните мачове. Не мога да наблюдавам всяка една среща.

Кое ти направи най-голямо впечатление до този момент на Световното?

Мачът между Саудитска Арабия и Аржентина ми направи наистина страхотно впечатление. Харесвам отбора на Мексико, те имат страхотна страст на и извън терена.

Каква беше реакцията в Дубай, след като Саудитска Арабия победи Аржентина?

Много местни тук в Обединените Арабски Емирства публикуваха снимки в социалните си мрежи с националния отбор на Саудитска Арабия. Знам, че двете страни се харесват много и постоянно се подкрепят. Не знам как е било по улиците, защото аз не съм често в централната част на Дубай, но всички са щастливи.

Какви възможности има за арабския футбол, след като Катар е домакин на Мондиала?

Хората се радват тук. Това е страхотно време за тях, защото има много фенове, които пътуват за един ден до Катар, за да гледат мач от Световното първенство и после се връщат. Тук в Дубай аз виждам, че навсякъде има фен зони и големи екрани, на които се предават мачовете от Мондиала. Всичко е пълно. Улиците и ресторантите в Дубай също са пълни. Победата на Саудитска Арабия е много важна за цялата арабска нация, тяхното първенство е едно най-силните в този край на света. Саудитският шампионат е наистина добро. Има части на света, в които можеш да играеш на високо ниво и там е едно от тях.

Домакинството на Катар е страхотна възможност за цялата арабска общност, защото знаем, че Саудитска Арабия иска домакинството на Мондиал 2030?

Трудно е да кажа наистина.

Говорим за това, защото в Катар има наистина хубави стадиони и инфраструктура на високо ниво. И за това те питам дали Саудитска Арабия, според теб, ще успее да бъде домакин през 2030 година?

Саудитска Арабия има много добре развита инфраструктура. Там има страхотни стадиони, но проблемът не е в това. В Катар има много шум, много протести от други държави, които не искат да са там. Това е друга гледна точка на нещата, поради която евентуалното домакинство на Саудитска Арабия изглежда трудно. Домакинът на Световно първенство трябва да бъде широко скроен, защото примерно Катар спря бирата и изобщо алкохола на феновете. Аз не знам как Саудитска Арабия би била домакин на Световното първенство, но мисля, че още е много рано да говорим за това. Нека да видим как ще завърши Световното първенство в Катар и как целият свят ще реагира. Към момента виждам повече негативни, от колкото позитивни индикации.

Ти си швейцарец с мексикански корени, интересно на кого симпатизираш на това първенство?

Аз дори имам и италианско потекло, но те не са на Световното първенство. Аз съм за Мексико, разбира се. Следя техните мачове с много страст и сърце. Ще следя и Швейцария много изкъсо. Имам много приятели в националния отбор, както и стари съотборници. Аз ще следя и двете държави и се надявам да постигнат добър успех.

Ти говори за Италия, каква е загубата за Световното първенство, след като страната не участва? Защо мислиш, че италианският футбол не може да отиде на втори Мондиал?

Да, това беше изненада. В ситуацията на Италия, те просто нямаха късмет. Казвам, че те бяха не победени в рамките на 37 срещи. Италия бе на върха, спечелиха Евро 2020 и показаха на света, че имат страхотни футболисти. В този спорт някои епизоди може да решат твърде много. В случая на Италия, отборът изпусна две решаващи дузпи срещу Швейцария. Ако бяха успели да вкарат само една от тези две дузпи, то Италия щеше да е на Световното първенство. Това е голяма загуба, защото Италия е един от най-добрите нации и отборът щеше да е претендент за титлата. Сега просто трябва отборът на „адзурите“ да бъде изграден наново. Те имат страхотни играчи и смятам, че щяха да се представят много добре на Мондиала.

Страстта с Италия на Световното първенство винаги е друга.

Знам, че българите харесват италианците. Аз го усетих, когато бях в България, също. Чувства се различно.

Как виждаш конкуренцията на Световното?

Трудно е, защото много добри нации, които играят срещу по-малки такива и резултатът малко или много е предрешен. Има и изненади, разбира се, подобно на Саудитска Арабия срещу Аржентина. Пожелавам си да има още такива изненади. Честно казано мисля, че шансовете на това Световно първенство да има някаква изненада са по-големи. Много е рано още, но се надявам хората там да си прекарват добре и всичко да е мирно. Не мога на този етап от състезанието да дам каквато и да е била прогноза.

Кой е твоят фаворит за титлата?

Аз искам Мексико да триумфира с титлата и мисля, че страната ще достигне до финалите. Мисля, че ще има много изненади на този Мондиал. САЩ правят също страхотно впечатление. За тях ще бъде много важно следващото Световно първенство, защото са домакин, а и имат добър състав. От друга страна, мисля, че Бразилия или дори Франция може да стане световен шампион.

Франция може ли да постигне втора последователна титла от световни първенства с тези проблеми в състава?

Отборът има много контузии наистина, и то на важни футболисти. Дори носителят на Златната топка е с травма. Франция все още има много добър състав. „Петлите“ могат да играят с резервната си единайсеторка и пак да са на най-високо ниво. Франция може да влезе в история, след като си защити титлата през тази година. Бразилия е много добър в защита. Отборът има страхотни играчи. Това са моите фаворите

Ще има ли изненада на Световното първенство?

Аз казах вече. Надявам се, че САЩ да донесе голяма изненада. Хърватия също може отново да се превърне в изненада, след като никой не очакваше това, което направиха през 2018 година. Започва една чисто нова история и страстта, с която се играе на такъв форум е различна. Вие виждате, че всеки играч се раздава повече, когато е на тази сцена. Така, че винаги може да стане изненада.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!