Португалия на Кристиано Роналдо, Полша на Роберт Левандовски, европейския шампион Италия... Отбори, които могат и да не намерят място на Мондиал 2022 в Катар. На 26 ноември в Цюрих ще се тегли жребия за баражите, а има реален шанс големи сили да пропуснат първенството. Освен Португалия, Полша и Италия в жребия ще участват още Швеция, Шотландия, Уелс, Турция, Северна Македония заедно с Чехия и Австрия, които си проправиха път през Лигата на нациите.

Всъщност интересното е, че ФИФА лека-полека започва да разширява футболната карта на света, но го прави за сметка на отборите от Европа. Реално първенството в Катар ще бъде последното, в което участие ще вземат 32 отбора. През 2026 година сили ще премерят цели 48 отбора. Това означава цели 15 отбора повече, но само 3 повече от Европа. В момента европейските тимове са 13, а за следващото първенство ще са едва 16, а разширената география ще е по-скоро екзотична, отколкото да вдигне качеството на футбола.

Световните медии вече правят логични сравнения, които изглеждат доста интересно. Руското издание „Спорт-Експрпес“ напомня, че на Световното първенство през 1990 година от 24 участници е имало 14 национални отбори от Европа. Това означава повече от половината. След 5 години броят им реално ще намалее на 1/3.

За последно Световното първенство бе с променен формат през 1998 година, когато от 24 станаха 32 отбора.

Сега Южна Америка ще получи една квота повече, но се очертава най-облагодетелствани на бъдат Азия, Африка и Северна Америка, а също и Океания. Място.

Така се очертава следващото Световно първенство да бъде адски екзотично, а някои отбори да се появят на Мондиал за първи, а може би и за последен път.

Бившият вратар на Лудогорец, който може да класира Канада на Мондиал 2022

Тежки наказания за рефери ръководили мачове на Бразилия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!