Националните отбори на САЩ и Канада ще участват в турнира Копа Америка през 2024-а година, съобщава телевизия „Fox Sports“. Двете страни от Северна Америка са поканени от южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ за първенството след две години, което традиционно се провежда с 10 отбора, но често има и по два гостуващи, за да станат 12.

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

Специални покани в миналото са получавали както Япония и Катар, така и Мексико, САЩ, Коста Рика, Панама, Хаити и Ямайка. От Футболната федерация на САЩ първи са реагирали на писмото и веднага са oтговорили положително. Очакванията са до няколко часа или най-късно в четвъртък това да направят и от Канада.

САЩ, Мексико и Канада ще организират Мондиал 2026, а видни футболни фактори и в трите страни вече изразиха тревогата си, че тимовете няма да намерят достатъчно мачове на сериозно ниво, за да се подготвят адекватно. И трите отбора участваха на това Световно първенство, но единствено САЩ преодоля груповата фаза. Нито една от трите страни-домакини на Световното първенство през 2026 няма да играе квалификации в Зона КОНКАКАФ и оттам спешно трябва да намерят алтернативни състезания, като Копа Америка през 2024 или Купата на Азия през 2023 година. В същата посока се изказа и вратарят на мексиканците Гийермо Очоа, но точно неговата страна не е поканена.

За САЩ това ще бъде пето участие в първенството на Южна Америка, докато Канада ще направи своя дебют.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!