Дания няма да гласува за преизбирането на Джани Инфантино за президент на ФИФА следващия март, след решението да се забрани използването на капитанската лента "One Love" на Световното първенство в Катар, която критикува дискриминацията в страната домакин.

Уникално Световно с изключителни оферти на efbet.com

Президентът на футболната федерация на Дания Йеспер Мьолер каза пред датските медии в Катар, че има възможност страната да напусне членството на ФИФА.

„Отново се замислих за това. Предполагам, че ще има трудности, ако Датската футболна федерация сама се оттегли (от ФИФА). Но ще видим дали няма диалог“, каза той.

Мьолер, който е член на Изпълнителния комитет на ФИФА, каза, че проблемите между Дания и ФИФА са съществували още преди самото Световно първенство, но че "през ​​последните няколко дни напрежението се е засилило".

ФИФА издаде предупреждение в понеделник и обяви, че играчите, носещи ленти "One Love", ще получат незабавен жълт картон.

В първия мач на Дания от първенството, завършил 0:0 срещу Тунис, датският премиер Хеле Торнинг-Шмид носеше лента на дъгата в знак на протест срещу отношението на Катар към правата на ЛГБТ общността.

Нойер: ФИФА се опита да ни запуши устата, но няма да ни отнеме гласа

Седем европейски държави обмислят законовите си опции заради забраната на ФИФА

Германският вътрешен министър с лента „One Love“ в Катар до Инфантино

Германия: Дори без лента, нашето послание остава

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!