Време е за третите и последни мачове от груповата фаза на Световното в Катар. Само три тима имат сигурно класиране на 1/8-финалите в турнира - Франция, Бразилия и Португалия. Катар и Канада пък са сигурните напускащи. Решителните мачове от всяка група ще се играят по едно и също време, за да няма място за тънки сметки. Двубоите започват днес в 17:00 часа със срещите Еквадор - Сенегал и Нидерландия - Катар. 

Световното е за ВСЕКИ! 1500 x 50 лв. Всеки ден до края на Мондиала

Кой от какво се нуждае за продължаване към 1/8-финалите: 

Група А 

Еквадор - Сенегал 
Нидерландия - Катар 

Нидерландия и Еквадор могат да си позволят равенство, за да се класират. Сенегал трябва да победи, ако иска да бъде на осминафиналите, защото другата опция, която би си струвала, изглежда далечна: равенство с голове срещу Еквадор и победа на Катар с 2:0 или повече срещу "лалетата". Домакините нямат опции.

Група В 

Уелс - Англия 
Иран - САЩ 

Англия и Иран ще бъдат на осминафиналите, ако вземат и по три точки. И равенство ще класира англичаните, но персите при равенство ще се нуждаят Уелс да не победи "трите лъва". Съединените щати ги устройва само победата, за да си гарантират, че ще са във фазата на елиминациите.

Уелсците имат два варианта да се класират: победа над Англия с 4:0 или повече или победа, дори и с минимум, срещу своите съседи заедно с равенство в дуела между Иран и Съединените щати.

ГРУПА С 

Саудитска Арабия - Мексико 
Полша - Аржентина 

Мексико се нуждае от победа и поражение на Аржентина. Или да спечели с възможно най-много голове и да изчака какво ще се случи в мача Полша - Аржентина. 

Полша с равенство ще си осигури продължаване напред. Този резултат може да си струва и  за Аржентина, ако двубоят между Саудитска Арабия и Мексико завърши наравно или  хората на Мартино победят с резултат не повече от 3:0.

ГРУПА D 

Австралия - Дания 
Тунис - Франция

Франция е първи в групата със сигурност с равенство и евентуална дори загуба.

Победата носи  на Дания почти сигурно класиране. Само в един случай ще го остави без осминафинал: победа на Тунис с един гол повече от датчаните.

Австралия също може да бъде на осминафинал, ако спечели мача си с "червения динамит"  , а при равенство Тунис не трябва да побеждава Франция, за да се класират "кенгурутата".

Група Е 

Коста Рика - Германия 
Испания - Япония 

Испания ще си осигури осминафиналите с равенство. Само катастрофа би ги елиминирала (Коста Рика да вземе три точки от Германия, а Япония да победи Испания. Така костариканците ще имат шест точки както и японците, а испанците ще останат с четири): загуба с минимум срещу Япония и победа на Германия със 7:0 или повече срещу Коста Рика.

Япония и Коста Рика биха постигнали своето класиране с победа. Костариканците могат да си позволят равенство, ако японците загубят. И една точка би им била достатъчна, ако мачът между Коста Рика и Германия завърши наравно.

Германия ще попадне във фазата на елиминациите, ако спечели с разлика от два гола, стига японците и тимът на Луис Енрике да завършат наравно. За германците дори може да е достатъчно да спечелят с един гол в зависимост от това каква е победата и/или равенството между Испания и Япония. Например, ако Германия победи с 1:0 и Испания и Япония направят равенство без голове, отборът на Флик ще премине към осминафиналите.

Група F 

Канада - Мароко 
Хърватия - Белгия 

Тимът на Канада вече е елиминиран.

Хърватия, Мароко и Белгия разчитат на себе си и при победа са на осминафиналите. Равенството устройва хърватите и мароканците.

Белгийците обаче може да имат проблеми при равенство, ако Канада победи Мароко (4:0 или повече и дори 3:0.

Група G 

Сърбия - Швейцария 
Камерун -  Бразилия

Бразилия вече е на осминафиналите и ще бъде първи в групата само с равенство срещу Камерун. Дори и да загубят, те ще бъдат лидери, ако Швейцария не спечели и  дори ако "кръстоносците" победят, ако не надхвърлят головата разлика (3), благоприятна за "селесао" за момента.

За другото заложено място се борят Швейцария, Камерун и Сърбия. Само швейцарците разчитат на себе си и ще са на осминафинал, ако победят сърбите. Също така, ако завършат наравно и Камерун не победи Бразилия.
Вариантът пред камерунците е да победят бразилците и да се надяват швейцарци и сърби да направят равенство. Сърбите трябва да разчитат, че ще победят швейцарците Швейцария и да чакат Камерун да не го направи срещу Бразилия или ако го направи, да не е по-добре като голова разлика.

Група H

Южна Корея - Португалия 
Гана - Уругвай 

Португалия е третият отбор, класиран за осминафиналите след Франция и Бразилия. При равенство срещу Южна Корея те ще си гарантират първото място и дори няма да имат нужда от него, ако Гана не успее да победи Уругвай.

Уругвайците имат опции да завършат втори, ако победят Гана и южнокорейците не успеят да спечелят срещу португалците. По същия начин Уругвай може да премине, дори ако азиатците също спечелят, ако успеят да ги надминат в общата голова разлика.
Гана ще бъде на осминафиналите, ако победи уругвайците или завърши наравно и Южна Корея не победи, или дори и да спечели, не ги надмине по голова разлика.

Южнокорейците от своя страна трябва да спечелят независимо от всичко и резултатът на Гана - Уругвай да бъде с тях: никакъв триумф на Гана и всяка друга комбинация (равенство или победа на Уругвай) трябва да бъде придружена благоприятна от голова разлика.
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!