Щастливият треньор на националния отбор на Мароко Уалид Реграги нарече отбора си „Роки на Световното първенство", след като мароканците отстраниха Португалия. Мароканците, които шокираха света с последователното елиминиране и на Испания, и на Португалия, спечелиха с 1:0 благодарение на гола на Юсеф Ен-Несири.

Световното е за ВСЕКИ! 1500 x 50 лв. Всеки ден до края на Мондиала

Постижението на мароканците е още по-сериозно, като се има предвид, че станаха първият африкански отбор, достигнал до полуфинал на Световни футболни финали. 

Реграги смята, че футболистите му, сочени за аутсайдери, са показали духа на Роки Балбоа – герой на Силвестър Сталоун от филма за прославения боксьор и са тръгнали да спечелят „света“.

"Имаме ясен и прост план за мачовете – всеки трябва да работи. Мисля, че те никога не са бягали толкова много през живота си, колкото тичаха днес, но го направиха с ясната мисъл, че е за страната. Не бяхме толкова добри, колкото срещу Испания, но когато вложиш сърцето си, създаваш шансове. Ние се превръщаме в отбора, който всички обичат на това Световно първенство - ако покажете тази страст, желание, вяра, можете да успеете. Моите играчи го показаха", продължи Реграги пред журналистите в залата на стадион "Ал Тумама".

"Победихме Испания, Португалия, Белгия, без да допуснем. Но това не е чудо, а плод на усилена работа. Направихме нашите хора щастливи и горди, нашия континент щастлив и горд", каза още той. 

"Когато гледате филма за Роки, искате да подкрепите Роки заради неговото сърце и отдаденост и мисля, че ние сме Роки на това Световно първенство. Когато сте малък отбор, трябва да мечтаете, да вярвате. Мисля, че това е голямо, голямо послание за света. Мисля, че сега светът е с Мароко", допълва 47-годишният специалист, който отгоре на всичко е роден във френското градче Корбей Есон.

Той пое националния отбор след две поредни титли в мароканското първенство с Уидад (Казабланка), но е първият африканец, който стига до този етап на Световното. Реграги обаче е френски продукт и като футболист, и като треньорско обучение. Просто родителите му са марокански емигранти и така се връща в историческата си родина.

"Знаехме, че ще бъде много труден мач срещу един от най-добрите отбори в света. Те създадоха повече проблеми, отколкото Испания. И е нормално, защото за мене Португалия е просто по-силен отбор", казва още бившият полузащитник и настоява, че планът му не е бил да нареди всички свои хора в защита.

"Може и да не играхме по най-добрия начин, но тактически бяхме много силни. Можем да създадем проблеми на всеки един отбор на света. Като изключим автогола срещу Канада, нито един противник не е вкарал гол в нашата врата и явно е проблем за тях. Срещнахме едни от най-добрите отбори по отношение на интензивност и високо темпо, но ако вложите това сърце и смирение, понякога имахме и малко късмет, то нещата се случват".

След това каза и какво е променил при влизането на Роналдо. "Когато Кристиано се появи на терена, те започнаха да пресират много по-високо, оставяйки празни пространства в горната част на своята защита. И рискувах – или ще спечелим, или няма".

Попитан докъде ще стигне Мароко на Мондиала, той каза: "Важното е, че дадохме пример на другите отбори от Африка. Защо да не мечтаем за титлата? Ако нямаш мечти, няма да стигнеш до никъде", завърши специалистът.

Кристиано не успя да спре сълзите след последния си мач на Световно (ВИДЕО)

Историята е пренаписана! Мароко изпрати Кристиано в Мадейра, а арабската приказка продължава

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!