Футболистите на Франция и Аржентина ще спорят за световната титла във финала на Мондиал 2022 в неделя. Един от двата отбора ще вдигне трофея с доста некреативното име - FIFA World Cup Trophy.

Световното е за ВСЕКИ! 1500 x 50 лв. Всеки ден до края на Мондиала

Когато ФИФА създава Световната купа през 1929 година бе необходимо да се проектира трофей, който да бъде присъден на победителя. Решено е купата да бъде от позлатено сребро и изработена от френския скулптор Абел Лефлер – става дума за древногръцката богиня на победата „Нике“. Първият трофей е висок 35 сантиметра и тежи 3,8 килограма, а Уругвай го печели през 1930 година.

По време на Втората световна война Оторино Бараси, вицепрезидент на ФИФА и президент на Италианския футболен съюз го спасява от фашистите, като го скрива в кутия за обувки, която държи под леглото си.

След края на войната, през 1946 година, името е променено на „Жул Риме“ в чест на президента на ФИФА, а купата се връчва до 1970 година. В крайна сметка той остава в Бразилия.

Според правилата на ФИФА трофеят е преходен и сменя своя притежател, но с едно условие. Когато даден отбор спечели три пъти Световното първенство остава у него за постоянно. Така Бразилия печели титлата през 1970 и прибира „Жул Риме“ у дома, а ФИФА е изправена пред предизвикателството да създаде нов трофей.

В международен конкурс участват 53 дизайна от цял свят, а победител става трофея проектиран от миланския скулптор Силвио Гацанига.

Първоначално дизайнът показва двама вратари, вдигнали ръце и държащи топката над главите си, но скулптурата е променена. Двамата вратари бяха заменени от два ангела на победата, а вместо топката беше нарисуван глобус.

Интересното е, че само един "FIFA World Cup Trophy" е истински и е изработен от 18 каратово злато. Той е висок 38 сантиметра и тежи 6,2 килограма. Той е кух отвътре, защото ако беше пълен със злато, щеше да тежи повече от 70 килограма и би бил труден за повдигане.

Оригиналното копие, чиято стойност се оценява на 20 милиона долара, се връчва на националния отбор, който спечели Световната купа.

Името на победителя се гравира върху табелата от долната страна на място, но веднага след това отива в GDE Bertoni за редовна реставрация и след това в централата на ФИФА в Цюрих, а футболната асоциация на спечелилата селекция получава реплика, която е със същия размер, но не е от злато, а от позлатен бронз.

Националният отбор на Западна Германия първи печели този трофей на Световното първенство през 1974 г. Германците го притежават още през 1990 и 2014 г., италианците през 1982 и 2006 г., бразилците през 1994 и 2002 г., а испанците през 2010 г.

Така до момента са изработени и раздадени 12 копия на трофея. Отборът, който спечели световното първенство на финала в неделя, ще вдигне трофея от Световната купа на ФИФА за трети път. Преди това аржентинците го вдигнаха през 1978 и 1986 г., а французите през 1998 и 2018 г.

Камилски грип не дава мира на Франция – още един играч се зарази

27-ми играч тренира с Аржентина преди финала (ВИДЕО)

Три дни преди финала – Аржентина тренира без Меси

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!