Германската верига супермаркети REWE обяви, че прекратява партньорството си с Германския футболен съюз с незабавен ефект заради това, което определи като "скандално отношение" на ФИФА в ескалиращия спор за многообразието.

Бонуси за Световно! 1500 х 50 лв. Всеки ден и 500 лв. Cashback

Още през октомври компанията реши да не удължава сътрудничеството си с отбора, но сега заяви, че ускорява напускането си.

"След настоящите решения на ФИФА и изявленията на президента на ФИФА Джани Инфантино компанията се чувства длъжна ясно да се разграничи от позицията на ФИФА и да се откаже от рекламните си права от договора с Германския футболен съюз, особено в контекста на Световното първенство", заявиха от там.

Законите на Катар срещу хомосексуализма са дългогодишен спор в подготовката на Световната купа. Домакинът на турнира също така е подложен на постоянни атаки заради спазването на човешките права, включително отношението му към чуждестранните работници.

Капитаните на отборите на няколко европейски държави, включително Германия, обещаха да носят лентата "OneLove" по време на Световната купа като част от кампания за насърчаване на приобщаването.

Но те се оттеглиха, заявявайки, че ФИФА "заплашва със санкции на терена", които биха могли да доведат до показване на жълт картон на играчите, носещи неодобрени екипи - включително лентата с дъгата.

Пещерни порядки

Междувременно Инфантино разкритикува "лицемерието" на западните критици на спазването на човешките права в Катар.

REWE заяви, че прави албумите си с карти на играчи безплатни и ще дари събраните до момента средства от промоцията.

Отделно от това германският гигант за спортно облекло „Adidas” - основен спонсор на няколко отбора, също призова спортът да бъде "отворен за всички".

"Подкрепяме нашите играчи и отбори, които работят за положителна промяна", заяви говорителят Оливер Брьоген. "Спортът предоставя сцена за важни въпроси. От съществено значение е дискусията да продължи."

Активистката култура на футболните фенове в Германия е особено открита по отношение на Световното първенство, като привържениците на няколко известни клуба, сред които Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Унион Берлин и Санкт Паули, призовават за бойкот.

Някои футболни кръчми в страната също не участват в събитието.

Капитанът на Германия, спечелила Световната купа през 2014 г., Филип Лам заяви, че на Катар никога не е трябвало да се позволява да бъде домакин на турнира, и обеща да не участва.

Отборът на Германия също си навлече критики за това, че не е заел по-силна позиция, като друг бивш капитан Михаел Балак се изказа по адрес на тях и на други европейски отбори за това, че са "отстъпили" след предупреждението на ФИФА.

Европейските участници са ключови в турнира, каза той, "без тях нямаше да имаме Световна купа и събитие".

"Те имат възможност да направят изявление", каза Балак.

Очаква се германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер да присъства на откриващия мач на Германия срещу Япония в сряда.

Припомняйки решението за определяне на Катар за домакин на Световната купа, тя е заявила, че "би било по-добре турнирите да не се предоставят на такива държави". 

Саудитите направиха засада на Меси и компания (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!