За първи път от Европейското първенство в Хелзинки 1988 България има две гимнастички на почетната стълбичка на шампионат на Стария континент. Боряна Калейн отново е европейска вицешампионка със сбор 135,500. Стилияна Николова пък завоюва бронз в многобоя на първото си европейско първенство. Шампионка на стария контитент стана израелката Дария Атаманов, в чийто треньорски щаб вече е и олимпийската шампионка Линой Ашрам.

Боряна Калейн започна вихрено състезанието, като за страхотните си изигравания на лента и обръч получи оценки от 33,900 и 35,500. На топка Калейн допусна грешка и бе оценена с 32,750. В последното си изиграване с бухалки европейската вицешампионка от Варна 2021 също имаше изпускане в края на съчетанието и получи 33,350.

Стилияна Николова допусна грешка в първото си изпълнение с лента и получи оценка от 31,500. Във второто си изиграване Николова се събра и получи 34,533 за композицията си с обръч. 34,200 точки получи дебютантката ни на Европейско първенство за топката си. На бухалки Стилияна допусна падане от пирует в тилна везна в самия край на съчетанието ѝ, което и донесе оценка от 31,400 точки.

В неделя Калейн и Николова ще се борят за отличията във финалите на отделните уреди. 

Българките триумфираха с европейската титла отборно

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS