Защитата на Венци Стефанов трябва да докаже, че изказванията му не са раситки

Веско Вълчев Веско Вълчев

Комисията за защита от дискриминация проведе днес открито заседание, на което изслуша адвокатът на Венцеслав Стефанов по сигнала за расизъм от страна на мениджъра Николай Жейнов. Жейнов присъства на заседанието заедно със своите юристи, докато Венци Стефанов не се яви лично и бе представляван само от адвокат. Председателят на 5-членния заседателен състав Сабрие Сапунджиева няколко пъти напомни на юриста на Стефанов, че при разглеждането на подобни казуси трябва да се докаже, че не е проявен расизъм.

Сигналът е по повод пресконференция от миналата година, на която Венци Стефанов използва думи от сорта на „бежанци и тем подобни”, „ние вземаме такива от джунглите там по Амазонка”, „черен пе**ст”, „негър, негри“, "при мене са само хетеросексуални мъже, аз нямам джендъри" и "...никога черен нема да храни бел, момчета", и други епитети свързани с расова и сексуална дискриминация.

Проблем за Венци Стефанов – разследват го за расизъм

Именно заради тези негови думи са сезирани институциите, като почти година няма реакция от БФС и комисиите във футболната централа. Разследване на dsport показа, че случаят е следен от FARE и УЕФА, а се очаква окончателното решение на Комисията за защита от дискриминация.

На заседанието днес адвокатът на Венци Стефанов не прие предложението за преговори за помиряване с ответната страна. Освен това той отнесе няколко сериозни забележки от страна на представителите на комисията за неспазване на процедурите.

Юристите на Николай Жейнов внесоха допълнителни доказателства с изказвания на Венци Стефанов в медиите от началото на месец март тази година, в които той твърди, че застава зад думите си. Бе цитиран и мача между Етър и Славия, след който имаше оплакване от дискриминация на расова основа от футболиста на Етър Миси Мезу. Случаят бе цитиран на база ситуацията с расизма във футбола и спорта в България в последните години.

В крайна сметка Комисията за защита от дискриминация даде 14-дневен срок за писмени становища на страните, а след това ще вземе окончателно решение по казуса.

Преди повече от месец от БФС декларираха пред dsport, че са сезирани Дисциплинарната комисия и Комисията по етипа и феърплей, но до този момент те не са се произнесли по казуса.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ