Зоран Гаич е централен защитник, който се присъедини към Арда това лято. Преди това е играл 4 години в Чехия, където печели Купата на страната, Суперкупата, както и взима участие в груповата фаза на Лига Европа. Гаич разказа как се е стигнало до трансфер в Арда, какво знае за българското първенство и какви са му първите впечатления от клуба. До този момент, той има пълен актив от 7 изиграни мача с фланелката на Арда.

Зоран здравей, ти си вече част от отбора на Арда. Успя ли да свикнеш с атмосферата в отбора?

– Да, от първия ден момчетата се държат много добре с мен, много са позитивни, общуват си с мен, ние сме като едно семейство. Помагаме си взаимно и се чувствам приятно, което е хубаво за всеки чужденец.

Как ти се струва отборът на Арда?

– Много го харесвам. Виждам, че има конкуренция, защото на всеки пост има поне по двама футболисти. По-различно е от очакванията ми, но това ми харесва.

Как се стигна до твоето привличане в Арда?

– Имах помощ от агент. Tой ми предложи за този отбор, разказа ми много положителни неща за клуба и неговия амбициозен проект. Предложиха ми оферта за тук, но аз имах и други възможности. Арда ме искаха, треньорът също имаше желание да ме привлече, интересът беше голям за да дойда тук в Арда. Всички имаха желание да премина в отбора.

Предполагам знаеш, че Арда за първи път играе в елита на българския футбол. Това би трябвало да ви задължава и мотивира повече.

-Видях този факт, че за две години преминаха в Първа лига. Първият ми контакт с тях беше, когато бяха във Втора лига, докато бяха на плейофи. Те проявиха интерес към мен, но не знаех нищо за тях. След един месец говорих с агента, научих за Арда и за техният амбициозен проект. Това е добра възможност за играчите да се изявят в Първа лига. Важно е за младите играчи да покажат своите качества в тази лига.

Какво знаеше за българското първенство преди да дойдеш, предполагам имаш приятели, които играят тук?

– Да, имам приятели. Имах приятел, който миналата година игра за ЦСКА, Секулич, предполагам се сещате, много си говорих с него. Той е от моя град и каза много положителни неща.Той беше в Слован Братислава, където стилът на игра е подобен. Каза ми, че тук обичат да играят по-технично, за разлика от Чехия и Словакия, където обичат да са физически подготвени и да са добре тактически. Той ми разказа за Лигата, че качеството на играчите е добро и, че не е лоша идея да се дойде тук, и да играя в тази Лига. Както казах от клуба имаха много сериозен интерес, и имам само добри впечатления за тази Лига.

Кажи нещо повече за теб.

– През последните четири години и половина бях в Чехия. Първоначално започнах във втородивизионен отбор в Сърбия. Там бях капитан, но се появиха финансови проблеми и бях освободен. Преместих се в Чехия в Бохемианс Прага. Бях там две години без да знам много за лигата. Оказа се много тежко, много тренировки и първоначално беше трудно за мен, но аз се усъвършенствах, и преминах към друг клуб. Преминах в Злин, където спечелихме купата на Чехия, играхме групови фази на Лига Европа, спечелихме Суперкупата срещу Слован Братислава.

Отборът изигра първия мач в елита пред собствена публика, как усети ти атмосферата на стадиона?

– Беше много добра, усещаше се атмосферата още преди първия мач в хотела, имаше много фенове, но валеше много дъжд и мачът се отмени за другия ден. Бях много учуден, че на такива атмосферни условия бяха дошли толкова много фенове. След мача се усещаше добра атмосфера и подкрепа от феновете, което на нас ни е нужно, за да покажем най-доброто от себе си, и нямам търпение да се върнем на нашия стадион. Знам,че може да играем там чак след 2 месеца. Затова играем в Пловдив и съм малко натъжен, но се надявам на подкрепата на феновете.

Какво би казал на феновете за финал?

– Всичко изглежда добре, започват да ни забелязват. Няколко момчета от отбора живеем в Кърджали и хората ни поздравяват, когато ни срещнат по улиците, и усещам позитивни настроения, и така трябва да бъде.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS