Защо ЦСКА отнесе 4 глоби от Антидопинговия център и какво означават санкциите?

Веско Вълчев Веско Вълчев

В последната година много често Дисциплинарната комисия на БФС излиза с решенния за наказания по сигнал на Антидопинговия център. По принцип става дума за парични санкции от по 500 лева, а обикновено обосновката звучи така: „По сезиране от Антидопингов център за неправилно подадена информация за местонахождение“.

Рекордьор по глоби тази година е отборът на ЦСКА, който е отнесъл цели 4 глоби. Два пъти е глобяван тима на Славия, а по веднъж Локомотив Пловдив, Черно море, Лудогорец, Монтана и Ботев Враца.

Какво всъщност означава това и значи ли, че отборите крият футболистите от допинг ченгетата?

Всички клубове са задължени да предоставят информация за своето местоположение във всеки един момент от годината. Това се прави в специална платформа и по наредба информацията за местонахождение за текущия месец трябва да е попълнена в края на предходния. Разбира се това в България е почти невъзможно, тъй като в повечето случаи дори програмата за първенството не е ясна за месец напред, а и треньорите често правят промени в течение на месеца, така че клубовете са задължени да нанасят тези промени своевременно.

Всичко това се прави за т.нар. извънсъстезателни допинг проверки. Практиката показва, че в efbet Лига на сезон клубовете биват проверявани 2-3 пъти след мачовете и още толкова по време на тренировките.

Именно поради изключително честите промени на програмата от страна на БФС или пък от страна на треньора някои клубове могат да пропуснат да подадат навременна информация за местоположението си в даден момент и да не бъдат открити от допингченгетата, когато те отидат на съответната база.

4 наказания за ЦСКА! Съмнително ли е това?

Разбира се когато един отбор бива наказан толкова много пъти за един сезон няма как да не се прокраднат нотки на съмнение. Но дали наистина „червените“ не са проверявани извънсъстезателно този сезон? Dsport се свърза с Антидопинговия център, от където отговориха на нашите въпроси, за да се избегнат всякакви спекулации по темата.

„Това, че са наложени толкова много глоби не означава, че не е извършено извъсъстезателно тестване на отборите, които са глобявани. Не винаги санкцията е свързана с неуспешен опит за проверка. Тя може да се наложи за непредоставяне на информация за местонахождението в определен срок или за предоставяне непълна и неточна информация, както и за неуспешен опит за проверка на съответния отбор. Като пример мога да посоча, че даден отбор може да е глобен 3 пъти, не защото не е открит, за да бъде тестван, а 3 пъти е просрочил крайния срок за подаване на информация за местонахождението си“, се казва в официалния отговор на д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Възможно ли е клубовете да подават умишлено грешна информация?

Всъщност едно от големите съмнения при извънсъстезателното тестване е умишленото подаване на грешна информация. Предвид смешната за професионалния футбол глоба от 500 лева, която няма стъпаловидна структура, тоест не се увеличава или не води до други санкции клубовете могат умишлено да избягват проверка с подаването на грешна информация. Ето как отговориха от Антидопинговия център на така поставения въпрос: „Да, възможно е. Поради това, Антидопинговия център следи за подозрителни схеми за подаване на информация и в случай, че установи нередности или има съмнение за такива подлага съответния клуб на целево тестване“, се казва в изложението от центъра.

Санкциите!

Всъщност прави впечатление, че въпреки повтарящи се нарушения глобата остава една и съща – 500 лева. Тя обаче се определя не от Антидопинговия център, а от БФС. За сравнение при нарушения от подобно естество в Европейските клубни турнири санкциите са стъпаловидни (увеличаващи се), а при много нарушения са и драстични. „Съгласно чл.14, ал. 1 санкциите към отбор/клуб се определят и налагат от съответната спортна организация, която информира Антидопинговия център за своето решение. Световната антидопингова агенция WADA не поставя ограничения относно вида и размера на санкционирането, така че различните организации могат сами да определят какви санкции да налагат и при какви обстоятелства“, заявиха от Антидопинговия център.

Всички клубове от елита ли са били подложени на допинг проверка?

От Антидопинговия център увериха, че всеки един клуб от Първа професионална лига е бил обект на допинг контрол през настоящия сезон. Същото се отнася и за няколко клуба от Втора лига.

Може ли клуб да предизвика допинг нарочна допинг проверка по време на състезание?

„Да, имало е заявки за състезателно тестване от страна на футболни клубове. Информация за това кои са клубовете и срещите не можем да предоставим“, заявиха от Антидопинговия център.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още